Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic UPDATE// Guvernul Dăncilă negociază legislaţia pe energie doar cu gigantul rus Gazprom. Cum a justificat Asociația ROPEPCA întâlnirea

UPDATE// Guvernul Dăncilă negociază legislaţia pe energie doar cu gigantul rus Gazprom. Cum a justificat Asociația ROPEPCA întâlnirea

Un articol de: Redacția B1.ro - 11 Iul 2019, 14:57
Sursă foto: Facebook / Viorica Dăncilă Economic

UPDATE: În urma publicării acestui material, Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) a trimis mai multe precizări către B1.ro, pe care le publicăm integral la finalul materialului.

Consilierul premierului pe probleme de energie, Florin Ciocănelea, a transmis joi dimineața o invitație pentru negocieri privind modificarea "Legii petrolului" doar către președintele unei companii deţinută de gigantul rus Gazprom, relatează G4media, care citează surse guvernamentale.

Persoana către care consilierul Vioricăi Dăncilă a trimis invitaţia numindu-se "Saniya Melnicenco", ea fiind reprezentanta companiei Nis Petrol, deținută de Gazprom.

"Legea petrolului nr. 238/2004" reglementează, printre altele, dreptul de folosință a terenurilor, efectuarea de operațiuni petroliere, statutul sistemului național de transport al petrolului sau regimul concesiunilor petroliere.

A început să se creeze un model de comportament

Acestea nu ar fi primele legături cu Rusia pe care Guvernul Dăncilă le-ar fi consolidat în ultimii ani.

De mai multe luni, senatorul PNL, Florin Cîţu, îl acuză pe ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, de faptul că ar avea legături cu Rusia. Mai ales după ce, la sfârşitul anului 2018, Eugen Teodorovici a devenit guvernator în cadrul Băncii Internaționale de Investiții (BII). Aceasta este o bancă controlată de Federaţia Rusă, fiind foarte discutabil exact de ce România încă mai este membru al ei.

Iar miercuri, la Parlament, Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a avut o întrevedere cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. În cadrul acestei întâlniri ambasadorul rus precizând că Rusia "vrea reluarea dialogului interparlamentar ruso-român".

La toate acestea poate fi adăugat un discurs al PSD-ALDE care este profund anti-european, anti-corporatist şi care frecvent face apel la simboluri naţionaliste pentru a  obține electoral și pentru justifica pretinse reforme, precum cele din Justiţie.

Modul de operare al Federației Ruse

Trebuie precizat ca, de decenii, Rusia a combinat avantaje la preţ ale gazului sau la schimbul unor concesii de natură politică sau geopolitică. Aceste oferte fiind făcute ţărilor prin care tranzitează gazul rusesc (cum ar fi Ucraina) sau ţărilor destinaţie (cum ar fi Germania sau România).

În plus, Rusia speculează o piaţă europeană a gazului destul de fragmentată şi construieşte gazoducte, chiar cu susţinere europeană (preponderent germana) şi încearcă să contracareze proiectele europene, menite să diversifice sursele de gaze ale Uniunii Europene (ex. Conducta Trans-Anatoliană).

Precizările Asociației ROPEPCA

 

Invitația la întâlnirea de clarificare a unor prevederi aplicabile industriei petroliere cu reprezentanții Guvernului a fost adresată Asociației ROPEPCA, ce reprezintă interesele a 13 producători locali de petrol și gaze onshore din România.

ROPEPCA a participat la întâlnire prin Preşedinte, Saniya Melnicenco, prin Administratorul Executiv, consultanţii juridici ai Asociaţiei, precum şi prin reprezentanţii unuia dintre membrii ROPEPCA, respectiv OMV Petrom. Din partea Guvernului, au luat parte reprezentanţi ai SGG şi ai ANRM. Consilierul de stat Florin Ciocănelea nu a participat la întâlnire.

Menționăm că astfel de consultări cu fiecare dintre structurile asociative sunt firești pe parcursul procesului de îmbunătățire a cadrului legislativ privind orice sector al economiei. 

Citeşte mai multe despre:   Gazprom
 
 
 
Loading...