Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Indicele care înlocuieşte ROBOR se va folosi pentru 'Prima Casă', 'Prima mașină' și 'Investește în tine'

Indicele care înlocuieşte ROBOR se va folosi pentru 'Prima Casă', 'Prima mașină' și 'Investește în tine'

Un articol de: Redacția B1.ro - 30 Mai 2019, 18:56
Indicele care înlocuieşte ROBOR se va folosi pentru 'Prima Casă', 'Prima mașină' și 'Investește în tine' Sursă foto: Facebook / Eugen Teodorovici Economic

Guvernul a aprobat joi proiectul de hotărâre care prevede utilizarea noului Indice de Referință pentru Creditele Acordate Consumatorilor (IRCC) în locul ROBOR, a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, citat de Hotnews.ro.

Acesta va fi folosit pentru programele "Prima Casă", "Prima mașină" și "Investește în tine".

"Este o măsură necesară care va duce la reducerea costurilor de finanţare a creditelor acordate prin programele guvernamentale 'Prima casă', 'Prima maşină' şi 'Investeşte în tine'. Astfel, pentru dobânda calculată creditelor acordate prin aceste programe guvernamentale se va utiliza indicele de referinţă care va înlocui ROBOR", a spus Eugen Teodorovici.

Noul indice se va aplica și programului "O casă, o familie", dar începând cu prima jumătate a lunii iunie.

Potrivit Hotnews.ro, costul total al finanţărilor acordate la programul "Prima Casă" se va compune din:

1. Rata dobânzii stabilite pe baza Indicelui de Referință pentru Creditele Acordate Consumatorilor (IRCC), la care se mai adaugă o marjă de maximum 2% pe an pentru creditele în lei (Anterior era ROBOR la 3 luni plus 2% n.r.). Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator. Marjă nu include costul evaluării imobilului, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, după caz.

2. Comisionul de gestiune datorat FNGCIMM şi recuperat de la beneficiar. Nivelul comisionului de gestiune şi al comisionului unic de analiză, calculat la şoldul garanţiei statului, se negociază anual între Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice.