Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Guvernul Ponta majorează salariile, dar ignoră complet investiţiile: "Banii trebuie să meargă în şcoli, spi­tale, drumuri, pentru a asigura o creştere economică viitoare"

Guvernul Ponta majorează salariile, dar ignoră complet investiţiile: "Banii trebuie să meargă în şcoli, spi­tale, drumuri, pentru a asigura o creştere economică viitoare"

Un articol de: - 28 Aug 2015, 12:25
Foto: obiectivvaslui.ro Economic

Guvernul Ponta majorează salariile, dar ignoră complet investiţiile. Premierul a anunţat un excedent bugetar record de 1% din PIB (7 miliarde de lei), în primele şapte luni din an, bani din care vor fi majorate şi salariile, dar, în aceeaşi perioadă, a dus investiţiile din buget (cheltuielile de capi­tal) la cel mai jos nivel din cel puţin ultimii 10 ani – doar 0,7% din PIB, scrie Iulian Anghel într-un articol pentru Ziarul Financiar.

“Într-o vreme în care economiştii spun că banii trebuie să meargă cu prio­ritate spre investiţii în şcoli, spi­tale, drumuri, pentru a asigura o creştere economică viitoare, compo­nenta de investiţii a fost complet uitată de guvern, care a scăzut investiţiile din buget de la 4,2% în anul de dinaintea preluării guvernă­rii, 2011, la 2,5% anul trecut”, susține jurnalistul.

Guvernul a reîntregit salariile tăiate în criză, pe altele le-a majorat, a indexat pensiile, a redus TVA la pâine şi, de trei luni la toate alimentele, stimulând con­su­mul care a început să crească timid începând cu 2012, după 3 ani de cădere neîntreruptă, pentru a ajunge în 2014 la 7%.

Acest lucru nu este însă suficient: “Economia trebuie stimulată prin investiţii, nu doar printr-un consum exagerat”, susține Anghel.

“Mai mult, peste una dintre compo­nentele esenţiale ale PIB-ului – industria, care face 25% din acest PIB – se adună nori negri. Or, industria este o componentă esenţială a exporturilor. Dacă industria stagnează din diferite motive, balanţa comercială ar putea avea de suferit, iar unul dintre scenariile economiştilor, anume că stimularea economiei prin consum, peste limita ei potenţială, va aduce dezechilibre - în primul rând un dezechilibru de cont curent -ar putea să se apropie de adevăr”, adaugă acesta.

 

Citeşte mai multe despre:   TVA,   Victor Ponta,   pib,   infrastructura,   investitii
 
Loading...