Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Guvernul schimbă din nou programul "Prima Casă". Care sunt principalele schimbări

Guvernul schimbă din nou programul "Prima Casă". Care sunt principalele schimbări

Un articol de: George Lupu - 10 Iul 2020, 10:07
Guvernul schimbă din nou programul "Prima Casă". Care sunt principalele schimbări Economic

Ministrul de finanțe Florin Cîțu a propus pentru ordinea de zi a Guvernului modificarea programului ”O familie, o casă”. Acesta ar urma să devină Programul "Noua casă" și va avea noi norme de alegere.

Mai exact, programul „Noua Casă” ar urma să garanteze creditele acordate pentru achiziționarea unei locuințe unde avem, în valoare maximă de 100.000 euro, echivalentă în lei, garantată de stat în termen de maximum 60% din credit creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditului garantat.

Pentru locuințe vechi se pot garanta doar 50% pentru credit credit, până la un plafon maxim de 70.000 de euro, scrie zf.ro

 

Care sunt condițiile pentru acordarea garanției

 

Condiții pentru acordarea garanției, pentru persoanele fizice, sunt:

a) la data solicitării creditului garantat, declarând propria răspundere fiecă nu trebuie să dețină în proprietate exclusivă sau să poată să prezinte o altă locație, indiferent de modul și de a începe să îngrijească dobândirea, fie că rămâne în proprietate exclusivă sau doar cu pământ ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod în timpul programului, în condiții de utilizare mai mici de 50 mp;

b) achiziționarea sau cântarea locuinței, acordarea unui credit acordat și garantat în condițiile programului;

c) sunt calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.A adormit pe plaja din Costinești, lângă Obelisc. Când s-a trezit, turistul a avut parte de cea mai neplăcută surpriză

Totodată, avansul minim este de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, acesta reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din antecontractul de vânzarecumpărare şi finanţarea garantată.

Preţul de achiziţie a locuinţei este:

- de maximum 100.000 EUR echivalent lei, iar valoarea finanţării garantate este de maximum 95.000 EUR echivalent lei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei, exclusiv avansul plătit de beneficiar, pentru achiziționarea de locuințe noi și locuințe supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic recepționate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

- de maximum 70.000 EUR echivalent lei, iar valoarea finanţării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei, exclusiv avansul plătit de beneficiar pentru achiziționarea altor categorii de locuințe.” 

 

Premierul și Florin Cîțu, despre modernizarea programului "Prima casă"

 

Încă de la începutul lunii iulie, premierul Ludovic Orban și Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, au vorbit despre modernizarea progrmului „Prima Casă".

„Trebuie să clarificăm situaţia în programul Prima Casă, după adoptarea legii. Aici o să avem nevoie de o reglementare legală care să clarifice modul în care se derulează programul Prima Casă. Vă rog, în reglementare, să ţineţi cont şi de faptul că, faţă de momentul în care s-a dat reducerea de cotare de TVA, de 5%, metrul pătrat construibil era 750-800. Între timp, metrul pătrat construit a crescut semnificativ şi să utilizăm un plafon care să ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară de astăzi", a declarat Ludovic Orban.

La rândul său, Florin Cîțu a precizat că programul “Prima Casă” trebuie modernizat și adus la condiţiile de standard de astăzi.

Citeşte mai multe despre:   Prima Casa,   Florin Citu