Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Guvernul va acorda un ajutor de stat de 1 miliard de euro Complexului Energetic Oltenia

Guvernul va acorda un ajutor de stat de 1 miliard de euro Complexului Energetic Oltenia

Un articol de: George Lupu - 18 Noi 2020, 17:01
Guvernul va acorda un ajutor de stat de 1 miliard de euro Complexului Energetic Oltenia Foto: gov.ro Economic

Guvernul şi-a asumat plata unui ajutor de stat de 1 miliard de euro pentru Complexul Energetic Oltenia, a declarat miercuri ministrul Economiei, Virgil Popescu, într-o conferinţă de presă.

"Acel ajutor nu presupune că îl dai tot odată. Iar dacă statul român a aprobat ajutorul de restructurare al CE Oltenia şi l-am notificat către Comisia Europeană, vă daţi seama că statul român şi-a asumat acest lucru", a declarat ministrul Economiei.

Planul de restructurare şi decarbonare al Complexului Energetic Oltenia presupune un ajutor de stat de 1,33 miliarde de euro în total. Statul a plătit până acum companiei 252 de milioane de euro, ca CE Oltenia să îşi poată achiziţiona certificatele de emisii de dioxid de carbon aferente producţiei de anul trecut.

"Am pornit procesul de restructurare a CE Oltenia, cu un ajutor de stat de 1,2 miliarde de lei şi în momentul de faţă notificăm la Comisia Europeană Planul de restructurare, după multe discuţii şi eu cred că va fi aprobat. CE Hunedoara este în reorganizare, acolo în urma aplicării Ordonanţei 60/2019 de vor desprinde două companii: una care să aibă cele patru mine şi complexul şi centrala de la Paroşeni, iar Mintia va fi probabil dată autorităţilor locale. După acest lucru, aceste două companii pot deveni viabile şi pot să urmeze investiţii din fondul de modernizare pentru trecerea pe gaz. La Paroşeni se poate face inclusiv o microhidrocentrală, la Mintia se poate trece pe gaz. Avem la dispoziţie Fondul de Modernizare. S-a vorbit mai puţin despre acest lucru. Fondul de Modernizare este un fond din care România se poate alimenta. El are o valoare minimă de circa 6 miliarde de euro şi valoarea lui creşte funcţie de certificatele de CO2”, a mai precizat ministrul.