Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Hidroelectrica activează din nou clauza de forță majoră, a doua oară în mai puțin de un an, din cauza secetei

Hidroelectrica activează din nou clauza de forță majoră, a doua oară în mai puțin de un an, din cauza secetei

Un articol de: - 06 Aug 2012, 15:44
Hidroelectrica activează din nou clauza de forță majoră, a doua oară în mai puțin de un an, din cauza secetei Foto: zf.ro Economic

Marți, compania de stat Hidroelectrica va activa clauza de forță majoră, ca urmare a secetei care a dus la scăderea debitelor râurilor și din cauza căreia producția de energie a companiei va ajunge în august la un minim istoric.

"Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, asigură toţi partenerii comerciali de menţinerea pe o perioadă cât mai scurtă posibil a clauzei de forţă majoră. Livrările de energie urmează să fie reluate conform obligaţiilor contractuale imediat ce condiţiile hidrologice vor reveni în parametrii care să permită atingerea unui nivel normal al producţiei", se arată într-un comunicat al companiei, citat de Mediafax.

„Această clauză de forță majoră va opera pe toate cele 23 de contracte comerciale încheiate de către Hidroelectrica, atât contractele bilaterale care au mai rămas, cât și contractele din piața reglementată. Mai e un calcul de șase contracte, care s-au încheiat în urma licitației de pe Bursa OPCOM în data de 31 iulie, si care vor intra în vigoare pe data de 10 august. Pentru aceste ultime șase contracte s-a depus  în cursul zilei de astăzi documentația la Camera de Comerț și Industrie a României. Urmează ca mâine să se emita avizele de existență a forței majore și în ceea ce privește aceste contracte,”a declarat Remus Borza, din partea Euro Insol, administatorul judiciar al Hidroelectirca.

Clauza de forță majoră va fi activată de Hidroelectrica pentru a doua oară în mai puțin de un an. Pe 30 septembrie 2011 a fost activată această cauză, și s-a ieșit din ea în urmă cu mai puțin de patru luni, pe 30 aprilie 2012. Conform lui Borza, este o premieră absolută ca în curs de un an Hidroelectrica să declare de două ori această stare sau clauză.


Din cauza secetei, anul acesta, debitele pe Dunăre la intrarea în țară sunt în jur de 3.000 de metri cubi pe secundă, iar în anii trecuți media lunară era undeva la 5.200 de metri cubi pe secundă. „Sunt, practic, cele mai mici debite înregistrate pe Dunăre în ultimii 150 de ani, de când se fac măsurători hidrologice,” a subliniat Remus Borza.

Meteorologii au emis luni un cod portocaliu de caniculă valabil pentru perioada 6-7 august, perioadă în care specialiștii se așteaptă la un val de căldură persistent și la  disconfort termic accentuat. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 38 – 40 de grade şi izolat, în Câmpia Română, se vor înregistra 41 – 42 de grade.

Seceta din România a produs probleme grave în multe domenii. Pe lângă situația de la Hidroelectrica, în multe zone ale țării s-au produs incendii de vegetație uscată și fond forestier, iar seceta a afectat și culturile agricole, uneori chiar în proporție de sută la sută.

Hidroelectrica activează clauza majoră
Embed:

Citeşte mai multe despre:   hidroelectrica,   seceta,   insolventa