Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic OUG 114 continuă să facă ravagii: Hidroelectrica riscă să piardă un miliard de lei

OUG 114 continuă să facă ravagii: Hidroelectrica riscă să piardă un miliard de lei

Un articol de: Redacția B1.ro - 21 Iul 2019, 13:44
Economic

Fondul Proprietatea acuză că Ordonanţa de Urgență 114 continuă să facă ravagii pe piaţa de energie din România, iar Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie cu capital de stat, riscă să piardă până la un miliard de lei.

”La mai bine de şase luni de la intrarea sa în vigoare, OUG 114, împreună cu Ordinul 10, adoptat ulterior de ANRE, continuă să facă ravagii pe piaţa de energie a României, introducând distorsiuni severe în special pe piaţa de electricitate. Cel mai semnificativ impact este absorbit de companii precum Hidroelectrica, care a depus eforturi imense în ultimii ani să îşi îmbunătăţească eficienţa, cât şi performanţa operaţională şi financiară. Lipsa de claritate creată de aceste regulamente nedorite au adus Hidroelectrica în situaţia în care îi este imposibil să implementeze strategia de business aprobată de acţionarii săi şi îi creşte riscul de a suferi, din nou, pierderi precum cele din vremurile «băieţilor deştepţi». Dacă ANRE decide să oblige compania să vândă la preţ reglementat cantitatea maximă de energie, 65% din producţia sa, compania ar avea de pierdut nu mai puţin de 1 miliard RON. În timp ce beneficiile pentru populaţie rămân nesemnificative, este evident că pierderile celei mai profitabile companie de stat, Hidroelectrica, vor fi pierderile fiecărui român. Această nesiguranţă are consecinţe grave nu doar pentru performanţa companiei, dar şi pentru buna funcţionare a pieţei angro de energie electrică locale”, a explicat Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited UK, Sucursala Bucureşti şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea solicită Guvernului şi autorităţii de reglementare ANRE să organizeze consultări cuprinzătoare cu stakeholderii industriei, pentru a evita multiplicarea consecinţelor dureroase pentru Hidroelectrica, întrucât acestea vor avea un efect de domino ausupra piaţei de energie, bugetului de stat şi percepţiei investitorilor faţă de România.
 

Citeşte mai multe despre:   hidroelectrica,   fondul proprietatea,   guvern
 
 
 
Loading...