Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic România a crescut importurile de gaze naturale de câteva sute de ori. Motivele

România a crescut importurile de gaze naturale de câteva sute de ori. Motivele

Un articol de: Redacția B1.ro - 22 Iul 2019, 23:09
Sursă foto: Facebook / Gazprom Economic

Importurile de gaze naturale din luna mai 2019 ale României au fost de 353 de ori mai mari comparativ cu luna mai a anului 2018, se arată în datele centralizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

Astfel, în mai 2019, România a importat o cantitate de gaze de 1.185.490 MWh. În mai 2018, România a importat doar 3.353 MWh.

De precizat că şi în luna aprilie 2019 importul de gaze a fost mai mare decât în aprilie 2018, însă "doar" de 100 de ori .

Potrivit datelor ANRE, 93,47% din gazele importate în luna aprilie au venit din Uniunea Europeană şi 6,53% din Federaţia Rusă. Este, însă, discutabil exact ce înseamnă "gaz din Uniunea Europeană" ţinând cont că inclusiv importurile de gaz rusesc ale Uniunii Europene au crescut.

Şi ţinând cont că cele mai accesibile pieţe de import pentru România sunt ţările din estul şi centrul Europei, tari care tot gaz rusesc importa preopnderent (o excepţie o face Italia, care are şi alte surse).

De altfel, numai puţin de 40% din gazul consumat de Uniunea Europeană în primele trei luni ale acestui ani au provenit din Rusia. Ponderea este cu 5% mai mare decât în 2018.

Ce impact are această evoluţie asupra preţurilor, combinată cu plafonarea preţului la gaze

În decembrie 2018, prin OUG 114/2018 (supranumită şi Ordonanţa "lăcomiei"), Guvernul României a plafonat preţul gazelor 68 de lei pe MWh pentru consumatorii casnici şi termocentrale. 

Aceste evoluţii au dus la creşterea preţului gazelor interne, care acum sunt mai scumpe ca cele de import, lucru care duce la creşterea dependenţei de gazul din afara ţării.

 
 
 
Loading...