Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Importurile, mai mari în 2021 cu aproape 1 miliard de euro față de anul trecut. Gheorghe Ialomițeanu (PMP): „Creșterea deficitului balanței comerciale produce efecte negative asupra economiei României"

Importurile, mai mari în 2021 cu aproape 1 miliard de euro față de anul trecut. Gheorghe Ialomițeanu (PMP): „Creșterea deficitului balanței comerciale produce efecte negative asupra economiei României"

Un articol de: Andrei Anita - 10 Mai 2021, 14:16
Importurile, mai mari în 2021 cu aproape 1 miliard de euro față de anul trecut. Gheorghe Ialomițeanu (PMP): „Creșterea deficitului balanței comerciale produce efecte negative asupra economiei României" Economic

România importă din ce în ce mai mult, iar cifrele oferite de INS pentru primul trimestru al anului în curs o confirmă. Gheorghe Ialomițeanu, vicepreședinte PMP, a comentat pe marginea acestui subiect. 

„Deficitul balanței comerciale în perioada 01.01-31.03.2021 a fost de 5,3 miliarde euro, mai mare cu aproximativ 0,9 miliarde euro față de aceeași perioadă din 2020.

Din datele comunicate de Institutul National de Statistica (INS) pe trimestrul I 2021 rezultă că România continuă să stimuleze consumul din importuri. Deficitul balanței comerciale în perioada 01.01-31.03.2021 a fost de 5,3 miliarde euro, mai mare cu aproximativ 0,9 miliarde euro față de aceeași perioadă din 2020. 

 

Gheorghe Ialomițeanu (PMP) avertizează

 

Acest deficit a fost influențat din importurile de alimente și animale vii de 1,9 miliarde euro și din importul de produse chimice de 2,4 miliarde euro.  Creșterea deficitului balanței comerciale produce efecte negative asupra economiei României deoarece se finanțează locurile de muncă din străinătate și necesită un efort valutar suplimentar pentru plata importurilor. Deși a crescut exportul României în această perioadă, totuși impactul asupra locurilor de muncă din România este redus, deoarece multe produse care fac obiectul exportului au componente cu valoare mare din import", a declarat Ialomițeanu. 

În opinia vicepreședintelui PMP, Guvernul ar trebui să promite de oportunitate și să utilizeze PNRR-ul pentru a stimula producția internă. 

„Ar fi bine ca actuala guvernare să dirijeze o parte din investițiile finanțate din Programul National de Redresare și Reziliență (PNRR) spre producție pentru a asigura creșterea ofertei de produse care sunt deficitare și trebuie acoperite în acest moment din import", a declarat Ialomițeanu. 

Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!

Citeşte mai multe despre:   Gheorghe Ialomiteanu,   PMP,   importuri,   INS,   PNRR