Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic “Incompetența ucide mai abitir decât corupția”: Fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, dezvăluiri din culisele Finanțelor

“Incompetența ucide mai abitir decât corupția”: Fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, dezvăluiri din culisele Finanțelor

După demiterea din fruntea ANAF, în luna februarie, Gelu Diaconu a început o serie de dezvăluiri din mediul politic. Foști sau actuali politicieni au fost acuzați de Diaconu de incompetență, corupție și indiferență.

Într-un interviu acordat cotidianul.ro, fostul șef al Fiscului spune că performanța colectării din ultimii ani a fost distrusă de tehnocrații veniți la putere la Ministerul Finanțelor.

“Mă deranjează profund impostura celor care distrug muncă mea şi a colegilor mei din ultimii 3 ani, şi şansele României de a echilibra bugetul într-o perioada dificilă. Pur şi simplu, după o perioada în care, împreună cu echipa mea, am muncit la propriu din zori până în noapte, m-am trezit înconjurat şi apoi înlocuit de nişte impostori din punct de vedere profesional”, a spus Diaconu.A GĂSIT UN CARD ÎNTR-UN BANCOMAT DIN RÂMNICU SĂRAT ȘI A ÎNCEPUT SĂ CUMPERE CU EL. A REGRETAT AMARNIC, DUPĂ CÂTEVA ORE. CE A PĂȚIT, E FĂRĂ PRECEDENT

Cifrele prezentate de Finanţe privind colectarea în primele luni sunt contestate de fostul șef ANAF. Acesta acuză manipularea datelor prezentate de ministrul Anca Dragu.

“Îmi repugnă faptul că manipulează cu nesimţire date publice şi că, de teamă că mi le va pune cineva din interior la dispoziţie, au blocat accesul unităţilor de administrare fiscală, fapt nemaîntalnit în istoria ANAF. Apoi, faptul că ministrul finanţelor aruncă minciuni pure (adică cifre false) în mass-media, aşa cum a făcut în conferinţq de presă de la tribună Guvernului, este pur şi simplu de neacceptat pentru mine, care am informat publicul în cel mai mic detaliu despre toate acţiunile ANAF şi realizările încasărilor. Sunt bani publici!!!”, afirmă Diaconu.

Întrebat care crede că sunt motivele pentru care actual conducere a finanțelor nu reușește să adune tot atâtea taxe ca pe vremea când el gestiona această problem a țării, Diaconu a spus că sunt mai multe cauze.

“Enumăr câteva: nepriceperea echipei de conducere a MFP în materie de administrare fiscală (celebrul tandem Dragu-Biriş), debandada în managementul unităţilor de administrare fiscală reprezentative (vezi cazul marilor contribuabili), schimbările făcute prin readucerea la vârf a unor şefi de tristă amintire în sistem, slăbirea până la anulare a presiunii pe conformare pe care o făcea Antifrauda (e drept de vreo luna încoace se constată o revigorare a activităţii acesteia), încetinirea măsurilor de reformă şi de asigurare a suportului logistic (mai ales informatic), inhibarea activităţii de inspecţie fiscală prin declaraţii iresponsabile făcute pe la tot soiul de sindrofii (seminarii/conferinţe) de către şefii din MFP (vezi pretinsul procent de 70% a pierderilor din instanţele de judecată!.) În mai puţine cuvinte, o mână de iresponsabili distrug cu o perseverenţă demnă de o cauză mai bună tot ceea ce se făcuse în ultimii ani în materie de performanţă a colectării”, a precizat Diaconu.

Diaconu mai spune că tehnocrații sunt reprezentanți de “cineva” și îi îndeamnă pe cetățeni să verifice “back-ground-ul lor profesional” și să se documenteze cu privire la partidele din care au făcut parte la un moment dat.

Gelu Diaconu are un dosar la DNA în care este acuzat de neplata CASS.

“Au inventat şi un prejudiciu, într-un raport al unui expert DNA de tot râsul (dacă nu ar fi de plâns!) de, atenţie, cca 18.000 de euro din neplata CASS!!! Siderant!”, afirmă Diaconu.

“Am instrumentat şi am trimis DNA un dosar cu prejudicii de sute de milioane de euro, dintr-un domeniu care musteşte de evaziune fiscală, alături de sute de grupuri infracţionale destructurate în timpul mandatului meu, iar un procuror spune acum că am creat un avantaj pentru romii păcăliţi şi grupul lor infracţional de 18.000 de euro!!! Reţineţi: va fi primul proces public 100% din România pentru că am să vă fac cunoscut tot ce îmi permite legea, legat de această uriaşă nedreptate.

Asta este avantajul patrimonial pe care l-a creat coruptul şi penalul de Diaconu asociaţiei romilor şi grupului infracţional…!!! Cu care grup nici eu, nici neam de neamul meu nu s-a intersectat vreodată! Circulara de care sunt acuzat afecta un număr de 4,5 milioane de săraci şi copii din România, cu un volum de creanţe pentru care s-a suspendat emiterea deciziilor de impunere estimate de cca 450 de milioane de euro (468 de lei de fiecare contribuabil)!!! Realizaţi ce se întâmplă în ţara asta?”, adaugă acesta.

Gelu Diaconu amenință că va face publice toate documentele din acest dosar: “Nu las pe nimeni să-şi bată joc de cariera mea, de munca mea, de numele meu şi de familia mea. Dacă cineva crede că voi fi o victima colaterală tăcută a unui război selectiv împotriva corupţiei... se înşală amarnic! Atât trebuie să reţină cei care cred că voi tăcea!”

“Din două una! ori eu sunt nebun şi trebuie să fiu pus imediat în cămaşă de forţă, împreună cu toţi specialiştii din ANAF care au iniţiat şi avizat circularele în cauză, şi aruncat în temniţă că în anii ’50, ori într-adevăr incompetenţa ucide în ţara asta mai abitir decât corupţia”, conchide fostul șef ANAF.

 

Citeşte mai multe despre:   Ministerul de Finante,   ANAF,   Fisc