Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Initiațivă legislativă inedită depusă în Parlament: Băuturile carbogazoase ar urma să fie interzise copiilor și suprataxate

Initiațivă legislativă inedită depusă în Parlament: Băuturile carbogazoase ar urma să fie interzise copiilor și suprataxate

Un articol de: - 07 Noi 2016, 23:35
Economic

Deputatul Gheorghe Udriște (PMP) a depus la Senat, pe 1 noiembrie 2016, ce dorește să descurajeze consumul de băuturi carbogazoase. Statul ar urma să introducă o taxă suplimentară pe "băuturi acidulate, cu excepția apei minerale" și să interzică magazinelor să vândă astfel de răcoritoare minorilor de până la 16 ani. 

Textul propune o taxă supliementară pe aceste băuturi, de 1 la mie din salariul minim brut pe economie la fiecare 0,33 ml. Asta înseamnă că, la salariul minim actual, taxa ar fi de 1 leu și 25 de bani la fiecare 0,33 ml. Astfel, la o sticlă de 2 litri de suc acidulat, prețul ar crește cu circa 7 lei și 50 de bani, prin introducerea acestei taxe, scrie starupcafe.ro.

De asemenea, în inițiativa depusă la Senat se mai prevede interzicerea comercializării băuturilor carbogazoase către consumatorii minori cu vârsta de până la 16 ani, aplicarea de etichete de avertisment pe ambalajele băuturilor carbogazoase, precum și pe rafturile unde sunt acestea expuse, ca toate reclamele, indiferent de formă, la băuturi carbogazoase să fie însoțite de avertismente de sănătate: "zahărul dăuneaza grav sănătății" și "nu este recomandat minorilor sub 16 ani", dar și interzicerea utilizării imaginii unor minori pe ambalajele băuturilor carbogazoase.

În expunerea de motive la ințiativa legislativă, deputatul Gheorghe Udriște citează informații apărute pe site-ul "Ce se întâmplă, doctore" (CSID), potrivit cărora necesarul zilnic de zahăruri este de 24 de grame (aproximativ 6 lingurițe de zahăr), iar o băutura carbogazoasă cu conținut scăzut de zahăruri conține cam 50 de grame de zahăr. 

De asemenea, inițiatorul mai arată că și Comisia Europeană sugera, într-un raport din 2014, introducerea de taxe speciale pe băuturile carbogazoase. 
În anul 2011, Ungaria a introdus suprataxarea băuturilor carbogazoase, iar în 2012 Franța a pus o taxă speciala pe bauturile indulcite, se mai arata in expunerea de motive. 
 

Citeşte mai multe despre:   Parlament
 
 
 
Loading...