Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic INS: Câștigul salarial mediu net a crescut în luna octombrie cu 7 lei

INS: Câștigul salarial mediu net a crescut în luna octombrie cu 7 lei

Un articol de: - 08 Dec 2014, 11:11
INS: Câștigul salarial mediu net a crescut în luna octombrie cu 7 lei Foto: jurnalul.ro Economic

Câștigul salarial mediu nominal net a crescut, în luna octombrie a acestui an, cu 7 lei, ajungând la 1.705 lei, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, s-a înregistrat o creștere de 0,4% față de luna septembrie și de 5,6% față de aceeași lună din 2013.

Pe de altă parte, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.358 lei, cu 0,4% mai mare decât în luna septembrie 2014.

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (4.500 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (998 lei).

În luna octombrie 2014, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a înregistrat ușoare creșteri față de luna septembrie 2014, pe fondul acordării de prime ocazionale (inclusiv prime pentru realizări deosebite), sume din profitul net și din alte fonduri, dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură) — plus 14,3%; în alte activități extractive, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii) — între 4,5% și 6,5%; în fabricarea altor mijloace de transport, activități de poștă și de curier, fabricarea de mobilă, extracția minereurilor metalifere — între 3% și 4%; în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), fabricarea echipamentelor electrice, industria metalurgică, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a. — între 2% și 3%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna septembrie în învățământ (5,3%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administrația publică (0,4%), sănătate și asistență socială (0,1%).

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna septembrie de premii ocazionale, sume din profitul net și alte fonduri. De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mici din unele activități economice.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,6%.

Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 104,1%.

Indicele câștigului salarial real pentru luna octombrie 2014 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 100,2%.

Citeşte mai multe despre:   INS,   crestere