Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic INS: Economia românească a crescut cu 1,9% în cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul anterior

INS: Economia românească a crescut cu 1,9% în cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul anterior

Un articol de: - 14 Noi 2014, 10:05
INS: Economia românească a crescut cu 1,9% în cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul anterior Economic

România nu se mai află în recesiune tehnică. Institutul Naţional de Statistică a anunţat că trimestrul acesta avem o creștere economică de 1,9%, comparativ că trimestrul anterior.

În plus a fost revizuit şi primul trimestru, cu o creștere economică de 0,5% față de trimestrul patru din 2013. Iar pe trimetrul al II-lea, România a avut o scădere economică de 0,3%-anterior se anunțase scădere de 0,9%.

Drept urmare, țara noastră nu se mai află în recesiune tehnică. Produsul intern brut a înregistrat o creştere de 3,2% și comparativ cu același trimestru al anului trecut.

Datele revizuite publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că economia românească a evitat intrarea în recesiunea tehnică, întrucât PIB-ul din trimestrul întâi a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scădere de 0,1% la ultima revizuire anunţată, în timp ce scădere din T2 a fost de numai 0,3%.

"În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 şi a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,3% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2013", se arată în comunicatul INS.

Revizuirea indică o ajustare în sus cu 0,6 puncte procentuale în trimestrul I şi cu 0,6 puncte procentuale pe al doilea trimestru.

Datele provizorii anunţate anterior de INS indicau o scădere a economiei de 0,1% pe primul trimestru şi de 0,9% pe al doilea trimestru.

Economia a crescut cu 1,9% în cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, serie ajustată sezonier, şi cu 2,8% pe primele nouă luni, cu 0,4 puncte procentuale peste avansul anual înregistrat în luna iunie, potrivit datelor semnal publicate de INS.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 3,2% pe seria brută şi cu 3,3% pe seria ajustată sezonier.

În primele nouă luni ale anului 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelaşi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria brută şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier.

După primul semestru, economia arăta un avans de 2,4% pe serie brută şi de 2,6% pe serie ajustată sezonier.

Citeşte mai multe despre:   INS,   crestere economica