Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic INS: Peste o treime dintre gospodăriile românești suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente. Doar una din cinci nu întâmpină probleme deosebite

INS: Peste o treime dintre gospodăriile românești suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente. Doar una din cinci nu întâmpină probleme deosebite

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 08 Sep 2020, 17:19
INS: Peste o treime dintre gospodăriile românești suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente. Doar una din cinci nu întâmpină probleme deosebite FOTO: Pixabay.com Economic

Cele mai recente date prezentate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că 77,2% din totalul gospodăriilor din România suportă o oarecare dificultate, dificultăți medii sau chiar mari în gestionarea cheltuielor curente ale vieții. Cercetarea numită „Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România” în 2019 mai arată că pentru una din cinci gospodării cheltuielile curente nu pun probleme deosebite.

 

Cum se descurcă gospodăriile din România cu gestionarea cheltuielilor curente. Ultimele date INS

 

Cercetarea numită „Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România” în 2019, realizată de Institutul Național de Statistică, arată că 34,1% dintre gospodăriile din România suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente. 43,1% dintre gospodării au oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor.

Pentru una din cinci gospodării cheltuielile curente nu pun probleme deosebite.

Mai mult de jumătate dintre gospodării consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie de peste 3.000 de lei pe lună. În urban, peste 86% dintre gospodării declară că ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de peste 2.000 lei pe lună. 

„Dacă în mediul rural peste 5% dintre gospodării se încadrează în primul interval de venituri (sume de până la 1000 lei), în mediul urban, această grupă este considerată corespunzătoare într-un procent de peste 1% din gospodării”, menţionează INS.

 

Studiu Novel Research: Doar 6% dintre români spun că își permit un trai fără griji

 Câți bani a ajuns să câștige Zanni, lunar, din Youtube, de când este concurent la la Survivor România? Suma uriașă pe care o va găsi în conturi

Potrivit unui studiu Novel Research, realizat în perioada 15-22 iulie, doar 6% dintre români consideră că veniturile le permit un trai fără griji. 

40% cred că veniturile le asigură doar un trai decent, fără să-și permită lucruri mai scumpe, aproape 25% spun că banii le asigură doar lucrurile esențiale, iar aproape 9% spun că nu-și pot asigura nici măcar bunuri de strictă necesitate.

Studiul relevă că românii cei mai chibzuiți sunt cei cu vârste între 45 și 64 de ani, iar orășenii sunt mai atenți decât sătenii.

13,9% vor să recurgă la un împrumut pentru nevoi personale.

 

Mircea Coșea: După parlamentare, vom vedea o politică fiscală diferită - Taxe mai mari, șomaj în sectorul public, puține investiții 

 

Luni, într-o intervenție pentru B1 TV, profesorul Mircea Coșea declara că toate creșterile de salarii, pensii, alocații anunțate de diverși politicieni nu-s decât discursuri electorale. A mai precizat, de asemenea, că se pot majora salariile pentru profesori și pensiile, dar trebuie să ne asumăm că „tot ceea ce facem acum se face pe datorie”. 

Coșea a mai precizat că, după algerile parlamentare din decembrie, „vom avea de-a face cu o politică fiscală diferită”: taxe și impozite ceva mai mari, dar nu cu mult, concedieri în sistemul public, scăderea și mai mult a investițiilor. 

„După alegerile parlamentare vom avea de a face cu o politică fiscală diferită, vor crește impozitele și taxele. Nu foarte mult, dar trendul va fi crescător. Va fi o reformă în sectorul public, prin creșterea șomajului și la această categorie, și o reducere substanțială a investițiior. Deci vom intra într-o etapă în care vom reduce cheltuielile, nefiind în stare să mărim veniturile și pentru că economia noastră nu va putea să creeze atât de mult încât să putem realiza lucrurile pe care ni le dorim”, a explicat economistul, pentru B1 TV.