Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic INS: Rata șomajului a scăzut în luna august. La cât a ajuns numărul șomerilor în România

INS: Rata șomajului a scăzut în luna august. La cât a ajuns numărul șomerilor în România

Un articol de: George Lupu - 01 Oct 2020, 10:24
INS: Rata șomajului a scăzut în luna august. La cât a ajuns numărul șomerilor în România Foto: pixabay Economic

Rata şomajului a scăzut în luna august cu 0,1 puncte procentuale, comparaiv cu luni iulie, ajungând la 5,3%, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS).

 

INS: Rata șomajului a scăut cu 0,1% în august

 

”Rata şomajului în luna august 2020 a scăzut cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă (5,4%). Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 1,4 puncte procentuale mai mare decât la femei”, arată datele INS.

Potrivit acestora, rata șomajului a scăzut pe fondul reluării treptate a activităţilor, prin relaxarea eşalonată a restricţiilor impuse populaţiei ȋn scop preventiv, ȋn contextul pandemiei COVID19. Astfel,  numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna augusta anului 2020 s-a redus la 479.000 persoane, faţă de 484.000 persoane în luna precedentă, deşi rămâne cu mult peste valoarea înregistrată în aceeaşi lună a anului precedent (347.000 persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi, a depăşit-o cu 1,4 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,9% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,5% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,2% pentru luna august 2020 (4,6% în cazul bărbaţilor şi 3,6% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 73,6% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna august 2020.

 

Studiu: Aproape 14% dintre români au devenit inactivi în pandemie

 ULTIMA ORĂ! Se REIAU ALEGERILE pentru funcţia de PRIMAR!

Un studiu recent indică faptul că aproximativ 14% dintre românii care lucrau înainte de debutul pandemiei de COVID-19 sunt acum inactivi.

Concret, aceștia fie au rămas fără loc de muncă, fie s-au pensionat, ori au devenit casnici.

„Circa 2% dintre respondenţii care au fost angajaţi înainte de pandemie sunt acum inactivi: fie s-au pensionat, au încetat să mai lucreze din cauza unei boli sau a unui handicap, fie au devenit casnici sau studenţi.

În total, 10% dintre respondenţii care au făcut parte din forţa de muncă sunt acum absenţi. Această proporţie este cea mai mare în Grecia şi Spania (ambele 18%) şi Ungaria şi România (ambele 14%). În schimb, doar 3% dintre respondenţii care lucrează în prezent au intrat pe forţa de muncă de când a început pandemia”, indică studiul.

 

Situația economică s-ar putea înrăutăți

 

Pe de altă parte, economiștii atrag atenția că răul este abia la început și că situația economică se va înrăutăți și mai mult.

Experții spun că nu ar fi o surpiză să vedem un euro la 4,9 lei în octombrie, iar în primul trimestru al anului viitor undeva la 5 lei. Totul ar depinde, mai spun ei, de cum vor percepe investitorii situația politică din România pentru că oamenii de afaceri se așteaptă la stabilitate.

Sunt trei motive pentru care leul pierde teren la greu în fața monedei europene acum, spun experăii în economie.

„În primul rând avem acest deficit comercial, adică importăm mai mult decât exportăm. Pe de alta parte, este statul care are de plătit din ce în ce mai mult în contul ratelor la împrumuturile pe care le-a făcut. Avem cifre record din acest punct de vedere. Un lucru important este sentimentul investitorilor din piață, care văd că în economia României dezechilibrele se accentuează”, a explicat analistul financiar Adrian Negrescu.

Citeşte mai multe despre:   INS,   somaj