Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic INS: Rata şomajului în luna octombrie a crescut la 5,3%

INS: Rata şomajului în luna octombrie a crescut la 5,3%

Un articol de: George Lupu - 02 Dec 2020, 10:24
INS: Rata şomajului în luna octombrie a crescut la 5,3% Economic

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a crescut în luna octombrie, ajungând la  5,3%, în urcare cu 0,2% faţă de cea înregistrată în luna precedentă, respectiv 5,1%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 

Numărul șomerilor, în creștere

 

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2020 a fost de 477.000 de persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă (455.000 de persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (350.000 de persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2020 (4,5% în cazul bărbaţilor şi 4,1% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,4% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna octombrie 2020. Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă.

 

Guvernul exclude tăierea sau înghețarea salariilor

 

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a declarat, luni seară, că exclude tăierea sau îngheţarea salariilor bugetarilor, dar că se poate lua în calcul îngheţarea salariilor demnitarilor.

”Este o temă falsă. Infirm categoric acest scenariu, infirm categoric creşterea taxelor. Am spus foarte clar în programul de  guvernare, taxele nu vor creşte, nu vom tăia salariile bugetarilor. Ba mai mult,  din ce spun datele statistice, venitul mediu salarial a crescut cu 7,5% faţă de venitul mediu salarial al anului trecut. Adică vorbim în această perioadă de pandemie de o creştere a veniturilor salariaţilor. Deci nu vorbim de o tăiere sau o îngheţare. Este exclus”, a declarat Virgil Popescu la Realitatea Plus, fiind întrebat dacă salariile bugetarilor vor avea de suferit, transmite News.ro.Tunelul secret de sub Palatul lui Gigi Becali. E incredibil unde duce. Era folosit şi de Carol al II-lea

Amintim că Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, a declarat, luni, într-un briefing de presă după şedinţa de Guvern, că nu se are în vedere reducerea programului de muncă al bugetarilor sau al salariilor în acest sector.

Citeşte mai multe despre:   INS,   somaj