Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic INS: Rata şomajului în luna septembrie a scăzut ușor. La cât a ajuns numărul șomerilor în România

INS: Rata şomajului în luna septembrie a scăzut ușor. La cât a ajuns numărul șomerilor în România

Un articol de: Andrei Ștefan - 30 Oct 2020, 10:18
INS: Rata şomajului în luna septembrie a scăzut ușor. La cât a ajuns numărul șomerilor în România FOTO: Pixabay.com Economic

Potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,2% în luna septembrie, cu 0,1 puncte procentuale mai scăzută faţă de cea înregistrată în august, de 5,3%.

 

Rata şomajului în luna septembrie a scăzut ușor


Astfel, pe fondul reluării treptate a activităţilor, prin relaxarea etapizată a restricţiilor impuse populaţiei în contextul pandemiei COVID-19, numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna septembrie în 2020 s-a redus la 471.000 persoane, faţă de 479.000 persoane în luna precedentă.
Cu toate acestea, numărul şomerilor rămâne totuşi peste valoarea înregistrată în aceeaşi lună a anului precedent (368.000 persoane), a transmis INS.

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 1,1 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,7% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,6% în cazul celor de sex feminin).

 

Studiu: Aproape 14% dintre români au devenit inactivi în pandemie

 

Un studiu recent indică faptul că aproximativ 14% dintre românii care lucrau înainte de debutul pandemiei de COVID-19 sunt acum inactivi.

Concret, aceștia fie au rămas fără loc de muncă, fie s-au pensionat, ori au devenit casnici.

„Circa 2% dintre respondenţii care au fost angajaţi înainte de pandemie sunt acum inactivi: fie s-au pensionat, au încetat să mai lucreze din cauza unei boli sau a unui handicap, fie au devenit casnici sau studenţi.

În total, 10% dintre respondenţii care au făcut parte din forţa de muncă sunt acum absenţi. Această proporţie este cea mai mare în Grecia şi Spania (ambele 18%) şi Ungaria şi România (ambele 14%). În schimb, doar 3% dintre respondenţii care lucrează în prezent au intrat pe forţa de muncă de când a început pandemia”, indică studiul.Sora ei tocmai se mutase în casă nouă, când a făcut o descoperire înfiorătoare în pivniță. „Să fugă imediat de acolo!” (FOTO)

 

Situația economică s-ar putea înrăutăți

 

Pe de altă parte, economiștii atrag atenția că răul este abia la început și că situația economică se va înrăutăți și mai mult.

Experții spun că am putea vedea un euro la 4,9 lei în octombrie, iar în primul trimestru al anului viitor undeva la 5 lei. Totul ar depinde de cum vor percepe investitorii situația politică din România pentru că oamenii de afaceri se așteaptă la stabilitate.

Sunt trei motive pentru care leul pierde teren la greu în fața monedei europene acum, spun experăii în economie.

„În primul rând avem acest deficit comercial, adică importăm mai mult decât exportăm. Pe de alta parte, este statul care are de plătit din ce în ce mai mult în contul ratelor la împrumuturile pe care le-a făcut. Avem cifre record din acest punct de vedere. Un lucru important este sentimentul investitorilor din piață, care văd că în economia României dezechilibrele se accentuează”, a explicat analistul financiar Adrian Negrescu.

Citeşte mai multe despre:   rata somajului,   INS