Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic INS: România, locul 4 în topul statelor din UE care au întârzieri la plata facturilor sau a ratelor

INS: România, locul 4 în topul statelor din UE care au întârzieri la plata facturilor sau a ratelor

Un articol de: - 13 Sep 2015, 12:17
INS: România, locul 4 în topul statelor din UE care au întârzieri la plata facturilor sau a ratelor Foto: B1 TV Economic

Aproape 40% dintre români au întârzieri la plata facturilor sau a ratelor. Asta arată datele INS care poziționează România pe locul patru în topul statelor din Uniunea Europeană la acest capitol.

Înaintea noastră se află Grecia, Bulgaria şi Cipru. Veniturile mici îi fac pe oameni să amâne plata energiei electrice, întreţinerii sau chiar a abonamentului la telefon.

Peste 37% din gospodăriile din România au avut anul trecut probleme în ceea ce priveşte achitarea la timp a unor cheltuieli curente importante, cum ar fi cele de întreţinere, ratele la împrumuturi sau facturile la utilităţi.

Cele mai frecvente întârzieri a plăţilor s-au înregistrat la energia electrică, peste 53% din gospodării au amânat plata curentului.

Tot atâţia români au întârziat şi plata abonamentelor radio, iar peste 53% dintre gospodării au considerat că nu este o urgenţă achitarea datoriilor la întreţinerea locuinţei.

Şi o mare parte dintre cei care deţin abonamente de telefonie mobilă nu au reuşit să-şi achite la timp datoriile.

Restanţe mai puţine s-au înregistrat pentru ratele la împrumuturi, 9,6% dintre românii care au datorii la bănci, au amânat în repetate rânduri achitarea lor. De asemenea, doar 1,5% dintre cei care au de plătit chirii, nu au trimis la timp banii proprietarilor.

”Restanţele vin dintr-o schimbare în bugetul familiilor. În măsura în care au scăzut cheltuielile pentru hrană, cheltuielile pentru utilităţi nu scad. Lucrul este extrem de periculos pentru că întârzierea unor facturi, cum ar fi cele pentru utilităţi, duc la blocarea sistemului”, potrivit analistului economic Mircea Coșea.

Astfel, România se afla pe locul patru în Uniunea Europeană în funcţie de ponderea restanţierilor, după Grecia, Bulgaria şi Cipru.

Topul ţărilor UE cu cei mai mulţi restanţieri

Grecia - 45% din gospodării nu-şi achită dările la timp

Bulgaria -36% din gospodării nu-şi achită dările la timp

Cipru - 34% din gospodării nu-şi achită dările la timp

România - 37% din gospodării nu-şi achită dările la timp


Citeşte mai multe despre:   INS,   UE