Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Inspectorii ANAF, mesaj pentru corupți: Cu siguranță deranjăm, însă trebuie să înțelegeți că acesta este doar începutul

Inspectorii ANAF, mesaj pentru corupți: Cu siguranță deranjăm, însă trebuie să înțelegeți că acesta este doar începutul

Un articol de: - 06 Oct 2015, 17:33
Inspectorii ANAF, mesaj pentru corupți: Cu siguranță deranjăm, însă trebuie să înțelegeți că acesta este doar începutul Economic

Inspectorii antifraudă răspund criticilor apărute în spațiul public după ce ANAF a anunțat că a colectat în primele nouă luni ale acestui an 146,58 miliarde de lei, o creștere cu 10,6 miliarde de lei față de perioada similară a anului trecut.

Potrivit "cârcotașilor" creșterea e conjuncturală, veniturile sunt mici, iar cele existente se datorează exclusiv creșterii consumului.

"Corul criticilor de profesie și-a facut simțită prezența imediat ce am anunțat rezultatele colectării, respectiv o creștere de 10,6 mld lei în primele 9 luni, dintre care 4,75 mld lei provin din colectarea TVA.


Înainte să le mai oferim și alte cifre pentru analizele judicioase, avem osingură întrebare: "Ce specialist așteaptă o creștere a procentului veniturilor raportate la PIB într-o perioadă în care sarcina fiscală scade?" smile emoticon Deși, ca să fim scrupuloși, chiar și în aceste condiții a existat o creștere de 0,81% a veniturilor atrase la bugetul de stat. Iar un punct procentual înseamnă totuși câteva miliarde de lei.

Iată de ce, deși nu suntem macroeconomiști, ne întrebăm totuși de ce se insistă pe raportarea veniturilor la PIB, comparativ cu ce se întamplă în alte țări când, de exemplu, în România, în calculul PIB-ului intră și producția pentru autoconsum a gospodăriilor (care nu este fiscalizată!!!), populația rurală având o pondere mult mai mare la noi? Ca să nu mai vorbim de ponderea agriculturii și a activității micilor meseriași, zone mai puțin fiscalizate decât în alte părți.

Dar, să trecem mai departe, și să încercăm să analizăm după "modelul creșterilor conjuncturale", datorate "consumului", și următoarele cifre:

În zona București - Ilfov, DGRFP București a colectat în trimestrul III, cu TVA scăzut la alimente (și fără a lua în calcul încasările din vamă) 10,19 mld lei față de 7,84 mld lei în trim III din 2014 (tot fără încasări din vamă). Adică plus 2,34 miliarde lei doar din administrarea contribuabililor mici și mijlocii din zona București - Ilfov, ceea ce înseamnă o creștere cu 29,90%.

Acum, întrebările noastre sunt foarte simple: în zona București-Ilfov a crescut consumul cu 29,9% în trimestrul III? Poate fi o creștere cu 29,9% o creștere conjuncturală, în condițiile diminuării sarcinii fiscale?", scriu inspectorii ANAF pe Facebook.

Totodată, aceștia îi avertizează pe corupți că acesta este doar începutul.

"Mesajul nostru pentru toți acești specialiști în macroeconomie este unul la fel de simplu: "Alături de alte instituții ale statului de drept, ‪#‎ANAF este angajată ferm în combaterea evaziunii fiscale care reprezintă principala resursă pentru actele de corupție. Iar noi, în ultimele 3 luni, doar din zona Bucrești-Ilfov, am scos din buzunarele corupătorilor și ale corupților cca 500 milioane de euro. Cu siguranță deranjăm, însă trebuie să înțeleagă că acesta este doar începutul", conchid inspectorii ANAF.

Citeşte mai multe despre:   ANAF,   Fisc,   coruptie