Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ioan Niculae ar putea fi unul din marii beneficiari ai 'ordonanţei lăcomiei': E una dintre cele mai bune măsuri economice pe care le-am văzut eu în ultimii 28 de ani!

Ioan Niculae ar putea fi unul din marii beneficiari ai 'ordonanţei lăcomiei': E una dintre cele mai bune măsuri economice pe care le-am văzut eu în ultimii 28 de ani!

Un articol de: B1.ro - 07 Feb 2019, 10:57
Ioan Niculae ar putea fi unul din marii beneficiari ai 'ordonanţei lăcomiei': E una dintre cele mai bune măsuri economice pe care le-am văzut eu în ultimii 28 de ani! Foto: Hepta.ro Economic

Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul grupului de combinate chimice InterAgro, ar putea fi unul dintre marii câştigători ai controversatei ordonanţe 114/2018 ("ordonanţa lăcomiei"), care prevede, printre altele, plafonarea pentru 3 ani, pe plan intern, a preţului de vânzare a gazelor naturale.

Dacă legea promovată de PSD-ALDE va fi aplicată ca atare, atunci cele șase fabrici de îngrășăminte InterAgro ar putea să se deschidă, toate odată, de la 1 aprilie.

O recunoaşte chiar Ioan Niculae, care supralicitează cu o investiție de la 0 într-o nouă unitate de procesare în nordul țării lângă granița cu Ucraina.

"Dacă așa se va aplica, deschid imediat toate cele 6 fabrici. Dar să fie 68(plafon de 68 de lei/MWh, față de 90 – 100 de lei, acum  – n.r.), nu să apară iar artificii, astfel încât să urce la 100 de lei. Ba, mai mult, am putea lua în calcul să deschidem o nouă unitate de procesare în nordul țării, la Dornești, lângă granița cu Ucraina", a spus, la România TV, Ioan Niculae, potrivit cotidianul.ro

Omul de afaceri a arătat că procesarea gazului în vederea chimizării ar fi profitabilă la prețul-plafon, unul nemaivăzut în piață de mai mult de 4 ani. 
El a explicat și care este șansa de acum a industriei chimice locale. 

"Este o oportunitate fantastică în regiune, acum. Din pricina certurilor cu rușii, ucrainienii nu prea mai au gaze pentru industrie. Nemaiavând gaze, nu mai produc îngrășăminte, au ajuns din mare exportator, importator. Dacă prinzi Ucraina de client, nu poți produce cât pot ei consuma", a mai spus Niculae.

"Ordonanța 114 este una dintre cele mai bune măsuri economice pe care eu le-am văzut, ca om de afaceri, în ultimii 27-28 de ani. Dacă această ordonanță se va aplica corect, în sensul ca accesul la resursele de gaze ale României să fie dat și în funcție de gradul de valorificare a acestor resurse – care sunt ale poporului român – România își va reveni chiar peste nivelul de dezvoltare industrială din 2011", a precizat afaceristul.

Niculae deține, prin intermediul InterAgro, șase combinate de îngrășăminte chimice: Donau Chem Turnu-Măgurele, Chemgas Slobozia şi Viromet Victoria, Amurco Bacău, GaProCo Săvineşti şi Nitroporos Făgăraş. 

InterAgro are datorii de circa 200 de milioane de euro, din care jumătate la Romgaz. Niculae spune că aceste datorii că se pot achita, eșalonat, într-un interval scurt de timp, odată ce combinatele vor reîncepe să producă.Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

Ioan Niculae a fost condamnat în noiembrie 2018 la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani, decizia putând fi atacată cu recurs. 

Afaceristul a mai fost condamnat definitiv în 2015, când a fost condamnat la 2 ani şi jumătate de închisoare în dosarul "mită pentru PSD", din care a executat aproximativ jumătate din sentință. 

Citeşte mai multe despre:   Ioan Niculae,   Interagro,   OUG 114/2018