Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Omul de afaceri Ioan Niculae repornește producția de îngrășăminte chimice, cu gaz importat direct din Rusia: 5 din cele 6 combinate vor fi funcționale până la finalul acestui an

Omul de afaceri Ioan Niculae repornește producția de îngrășăminte chimice, cu gaz importat direct din Rusia: 5 din cele 6 combinate vor fi funcționale până la finalul acestui an

Un articol de: B1.ro - 14 Oct 2019, 11:51
Omul de afaceri Ioan Niculae repornește producția de îngrășăminte chimice, cu gaz importat direct din Rusia: 5 din cele 6 combinate vor fi funcționale până la finalul acestui an Foto: Hepta.ro Economic

Omul de afaceri Ioan Niculae, chiar dacă are multe din liniile de business încă în insolvență (Interagro SA aflânsu-se în plin proces de reorganizare), nu renunță la producția de îngrășăminte chimice, pe care o va reporni în forță.

DRAMĂ ÎN TEATRUL ROMÂNESC: FLORIN PIERSIC JR., MESAJ DESPRE MOARTEA TATĂLUI SĂU! S-A ÎNTÂMPLAT ÎN URMĂ CU PUŢIN TIMP

Afaceristul anunță că cinci din cele șase combinate chimice vor fi în funcțiune până la finalul acestui an.

TRAGEDIE ÎN MUZICĂ! ADIO, RONA HARTNER! CU REGRET VĂ ANUNȚĂM CĂ…

Viromet Victoria a fost pornit la începutul lunii iulie. Combinatul chimic de la Slobozia a fost repornit pe 27 iulie, iar din 5 septembrie merge la turaţie maximă. Din 15 octombrie, va începe producţia şi la combinatul de la Turnu Măgurele, urmând ca într-o lună, maximum două să devină perfect funcţional şi combinatul de la Piatra Neamţ, iar la data de 1 decembrie să se redeschidă combinatul de la Bacău, a declarat Ioan Niculae, pentru economica.net.

DOAMNE, DUMNEZEULE! BIETUL SILVIU PRIGOANĂ! DIN PĂCATE A PIERDUT LUPTA! DISPERARE PENTRU ADRIANA BAHMUŢEANU (GALERIE FOTO)

Al șaselea combinat (Făgăraș) este preconizat să fie deschis la jumătatea lui 2020.

Afaceristul a reuşit repornirea combinatelor de îngrășăminte chimice printr-o firmă nou înfiinţată care va finanţa activitatea celor cinci combinate şi cu ajutorul  contractelor de import de gaz, la preţ mai mic decât cel pe care l-a obţinut vreodată de la producătorii de gaz din România. 

Firma respectivă are un contract de furmnizare gaze naturale la preţ relativ fix pe o durată mai mare de doi ani de zile.A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

Până la finalul lui 2019, Ioane Niculae susține că va reporni toate cele cinci combinate care au făcut parte din grupul Interagro, iar producţia de îngrăşăminte chimice care se apropie de două milioane de tone pe an va merge preponderent la intern și numai cantitățile nevândute urmând să fie exportate.

În baza acestui contract de furnizare gaz pe termen lung şi la un preţ predictibil, două dintre fostele combinate chimice ale omului de afaceri funcţionează cu motoarele turate la maximum.

Primul combinat dat în folosinţă este Viromet Victoria, care nu a fost niciodată în insolvenţă şi care a beneficiat deja şi de investiţia într-un nou reactor. Specializat în producţia de metanol, formaldehidă, răşini sintetice, produse prelucrate din mase plastice, combinatul chimic Viromet Victoria consumă 22 de milioane de metri cubi de gaz metan pe lună.

La combinatul chimic de la Slobozia primele probe şi primele furnizări de gaz au avut loc pe 27 iulie. După o perioadă de probe, cu anumite reparaţii, combinatul a funcţionat circa 18 zile în august iar din 5 septembrie combinatul merge continuu la capacitate mare, producând 1.300 de tone de uree solidă pe zi ( cu posibilităţi de creştere a producţiei cu încă 100 tone/zi), şi circa 970 de tone de ammoniac/zi.

Pentru funcţionarea la capacitate optimă, combinatul de la Slobozia are nevoie de 45 de milioane de metri cubi de gaz pe lună.

Tot acest gaz vine direct din Rusia, foarte probabil de la Gazprom, la preţul şi cu frecvenţa solicitată de firma din România care s-a angajat că va utilize gazele furnizate de ruşi doar pentru producţia de îngrăşăminte chimice, mai scrie sursa citată.

Conform planului făcut de Ioan Niculae, după 15 octombrie va reporni, în plin, şi combinatul de la Turnu Măgurele, care va produce 1.000 de tone de amoniac pe zi, 1.400 de tone de uree pe zi şi 850 de tone de azotat de amoniu pe zi. Consumul de gaz necesar funcţionării optime a combinatului de la Turnu Măgurele este de 46 de milioane de metri cubi de gaz pe lună.

Al patrulea combinat pe care îl va redeschide este cel de la Piatra Neamţ (într-o lună, maximum două, după spusele omului de afaceri).

De la 1 decembrie urmează a fi redeschis combinatul chimic de la Bacău. Ambele combinate chimice au un necesar de consum lunar de circa 40 milioane de metri cubi de gaz metan pe lună de fiecare, respectiv 80 milioane metri cubi.

Toate cele cinci combinate (urmând ca al şaselea, Făgăraş să fie pornit anul viitor) pot furniza circa 1,8 milioane de tone de uree solidă, 1,5 milioane tone/an de UAN (îngrăşăminte lichide-unul dintre cele mai căutate îngrăşăminte chimice la nivel mondial) şi/sau 1,2 milioane tone de azotat de amoniu şi 300.000 tone nitrocalcar (CAN) granulat pe an.

Practic, cu acestă cantitate de îngrăşăminte chimice pe bază de azot s-ar asigura necesarul de îngrăşământ pentru toţi fermierii României.

În prezent, peste 950 milioane dolari sunt plătiţi pentru importul de îngrăşăminte chimice.

Citeşte mai multe despre:   Ioan Niculae,   Interagro