Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ioan Niculae, reacție furibundă în scandalul provocat de 'ordonanța lăcomiei': Singurul nostru furnizor, din 2015 până acum, a fost Gazprom / Ce vor face producătorii români cu gazul, îi dau foc în Piața Victoriei?

Ioan Niculae, reacție furibundă în scandalul provocat de 'ordonanța lăcomiei': Singurul nostru furnizor, din 2015 până acum, a fost Gazprom / Ce vor face producătorii români cu gazul, îi dau foc în Piața Victoriei?

Un articol de: Andrei Stan - 10 Apr 2019, 12:02
Ioan Niculae, reacție furibundă în scandalul provocat de 'ordonanța lăcomiei': Singurul nostru furnizor, din 2015 până acum, a fost Gazprom / Ce vor face producătorii români cu gazul, îi dau foc în Piața Victoriei? Foto: Hepta.ro Economic

Omul de afaceri Ioan Niculae a reacționat public pe tema controversatei ordonanțe 114/2018 ("ordonanța lăcomiei"), despre care s-a spus că este cu dedicaţie pentru el şi combinatele sale, prin faptul că obliga Petrom şi Romgaz să vândă, în special grupului Interagro, gaze româneşti la preţ plafonat, sub preţul pieţei.

Niculae a spus, într-o conferință pe teme economice, că nu va lua niciun metru cub de gaze din România, ca urmare a modului în care Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pus în practică OUG 114, ulterior modificată şi din care a dispărut obligaţia de a se vinde gaz la preţ plafonat pentru consumatorii non-casnici. 

Mai mult, într-un interviu acordat economica.net, omul de afaceri a afirmat că singurul furnizor al fimelor sale de la care a cumpărat gaze din 2015 până în prezent a fost gigantul rus Gazprom.

"Singurul nostru furnizor, din 2015 până acum, a fost Gazprom, prin Gazexport. În 2016 cumpăram de la Gazexport cu 20-30 de dolari mai ieftin decât puteam să cumpăr din România. Ei au preferat să-şi închidă sondele, ştiţi că Romgaz a închis multe sonde, sute de sonde, decât să vândă la un preţ care era cât de cât convenabil pentru piaţa românească, iar în aceste condiţii, a trebui să ne ducem unde am găsit gaz. Şi nu a fost vorba doar despre preţ, ci şi de condiţiile de cantitate şi de livrare-faptul că ei (românii- n.red.) au băgat în acest aşa zis Cod de Reţea ca pentru zece metri cubi în plus sau în minus să plăteşti un preţ exorbitant, pentru această debalansare.....la furnizorul de gaze din afară nu există aşa ceva, cât gaz iei, atâta plăteşti!", a spus patronul Interagro.

El a precizat că toate combinatele sale sunt oprite și că toate eforturile de a obține oferte de la cei doi producători români - Romgaz și Petrom - au eșuat.

"Toate sunt oprite şi încercăm să le dăm drumul. Dar, din moment ce nu primim niciun metru cub de gaz românesc, nu putem să le pornim cu gaz românesc. Toate cererile noastre de a obţine oferte de la cei doi producători români au fost sortite eşecului. În mai puţin de jumătate de oră primim invariabil acelaşi răspuns: nu avem cantitate pentru voi", a precizat Ioan Niculae.

Omul de afaceri a lăsat să se înțeleagă că nu poate să ia gaz românesc nici la preţ plafonat, nici la preţ de piaţă, nici cu plata în avans de la producătorii români.

"Care gaz? Mi-au dat gaz? 94,85% trebuie să iau din import. Restul, doar 5% de la ei. Ce să fac cu el? Nici nu mai contează preţul. Pe mine mă interesează preţul la cei 95%, nu la cei 5%. De ce să mă mai bat pentru 5%?", a mai spus Niculae.

Acesta s-a arătat, în continuare, extrem de deranjat de faptul că nu poate să cumpere gaz de la producătorii autohtoni.LOVITURĂ pentru Pro TV! Încă o vedetă are COVID-19

"Ba da, se face (export de gaze, n.r.), sub formă de energie electrică. Acela e export de gaz.
Vreau să-i văd (pe producătorii români, n.red.), şi nu trebuie să ajungem în 2022, ci şi până atunci, dacă se va face import de gaz. Eu să presupunem că îmi import tot gazul pentru fabricile mele, trei miliarde de metri cubi! Ce vor face cu gazul? Că nici în pământ nu mai pot să-l bage. O să facă ce a zis cel din Ungaria? O să-i daţi foc în Piaţa Victoriei?", a conchis Ioan Niculae.
 

Citeşte mai multe despre:   Ioan Niculae,   OUG 114,   Interagro,   Gazprom,   Romgaz,   petrom,   ANRE