Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ionuţ Dumitru: Creşterea taxelor ar fi o reţetă sigură de recesiune. Reducerile de salarii nu sunt posibile și nici de dorit / Care sunt soluțiile pentru scăderea deficitului bugetar

Ionuţ Dumitru: Creşterea taxelor ar fi o reţetă sigură de recesiune. Reducerile de salarii nu sunt posibile și nici de dorit / Care sunt soluțiile pentru scăderea deficitului bugetar

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 26 Noi 2020, 15:57
Ionuţ Dumitru: Creşterea taxelor ar fi o reţetă sigură de recesiune. Reducerile de salarii nu sunt posibile și nici de dorit / Care sunt soluțiile pentru scăderea deficitului bugetar Foto: Ionuț Dumitru / Facebook Economic

Ionuţ Dumitru, fost preşedinte al Consiliului Fiscal, a declarat că tăierea salariilor, cum s-a întâmplat în 2010, sau creșterile de taxe nu vor rezolva problema bugetară a României. Nici scăderea taxelor nu ar fi o soluție, căci deja le avem pe cele mai mici din Europa, cu excepția CAS. În schimb, soluția stă în creşterea gradului de colectare a taxelor, prin digitalizarea administraţiei publice.

 

Ionuţ Dumitru: Propunerile de creștere a cheltuielilor sau reducere a taxelor nu au niciun fel de corespondență în realitate

 

Dumitru a vorbit joi, pentru Adevărul, despre măsurile ce pot fi implementate pentru a reduce deficitul bugetar și a evita recesiunea.

Specialistul a atras atenția că, în acest moment, deficite mari sunt în toată Europa, numai că acolo, după trecerea crizei, ele se ajustează de la sine, ceea ce nu este valabil și în cazul nostru. El a mai precizat că „nu mai poţi cheltui bani, dacă nu ai de unde să iei. Nu vom putea finanţa deficite de 7-8-9% din PIB. Nu putem sta cu acest deficit mai mulţi ani”.

Dumitru a susținut apoi că propunerile de creștere masivă a cheltuielilor sau reducere a taxelor și impozitelor, vehiculate în spațiul public drept soluții pentru scăderea deficitului, nu au niciun fel de corespondență în realitate. 

El a insistat că nu există nicio alternativă la consolidarea fiscală. Asta necesită un plan pe mai mulți ani, pentru a nu avea efecte foarte mari asupra creşterii economice.

 

Ionuţ Dumitru: Creşterea taxelor ar fi o reţetă sigură de recesiune

 A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Fostul președinte al Consiliului Fiscal a mai declarat că marea problemă în România ține de colectarea taxelor. În opinia sa, creșterea taxelor e o rețetă sigură de recesiune. Cât despre scăderea lor, oricum avem cele mai mici taxe din Europa, ci excepția CAS.

„Creşterea taxelor ar fi o reţetă sigură de recesiune. Problema majoră este una de colectare. Sunt exemple de ţări în jurul nostru care au reuşit să aducă 2-3% din PIB într-un orizont de doi-trei ani, ceea ce ar fi o gură de oxigen pentru buget. În acelaşi timp, nu încape niciun fel de discuţie să scădem taxe. Ce taxe să mai scădem? Avem cele mai mici taxe din UE, cu excepţia CAS”, a declarat Ionuț Dumitru, pentru Adevărul.

 

Ionuț Dumitru: Reduceri de salarii ca în 2010 nu sunt posibile 

 

Acesta a mai precizat că nu se poate ajunge la scăderi de salarii și nici nu e indicat să se întâmple acest lucru.

„Pe partea de cheltuieli, trebuie să fie clar că reduceri de salarii ca în 2010 nu sunt posibile şi nici nu sunt de dorit. Ele au fost temporare atunci şi nu au rezolvat mare lucru, am văzut că factura socială a crescut ulterior şi mai mult, mai mare decât cea de la care am plecat. Fără măsuri de restructurare serioase, nu putem rezolva această problemă aşa”, a spus Dumitru.

El mai crede că nu poate fi vorba nici de o majorare semnificativă a pensiilor şi salariilor.

 

Ionuț Dumitru: E nevoie de o reformă adevărată a administrației publice și de digitalizare

 

Dumitru a mai atras atenția că e nevoie de o reformă adevărată a administrației publice și de digitalizare în vederea unei mai bune colectări a taxelor. În prezent, veniturile din taxe sunt la minime istorice, a avertizat el.

„După alegeri, trebuie să ne apucăm să discutăm de o reformă adevărată în administraţia publică, coroborată cu digitalizarea mai accentuată, care să ducă la creşterea nivelului de colectare a taxelor. Veniturile din taxe sunt la minime istorice”, a afirmat bancherul, citat de Adevărul.

Ionuț Dumitru mai crede că deficitul bugetar ar putea ajunge la 9-10%, iar principala sa problemă e de natură structurală: „Cheltuielile sociale sunt foarte mari, factura socială, adică salarii şi asistenţă socială, a ajuns la 97% din totalul încasărilor din taxe şi impozite, ceea ce nu e bine şi este unic în istoria noastră”.

Într-o analiză privind noua rectificare bugetară, Consiliul Fiscal a estimat că deficitul bugetar pe 2020, potrivit metodologiei cash, va fi în jur de 9,8% din PIB, cu 0,7 puncte procentuale peste estimarea Ministerului de Finanțe.

Citeşte mai multe despre:   Ionut Dumitru,   deficit bugetar,   digitalizare,   colectare taxe,   taxe si impozite,   salarii,   pensii