Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Isărescu: Aprecierea nominală a leului a atenuat şocurile pe piaţa combustibililor

Isărescu: Aprecierea nominală a leului a atenuat şocurile pe piaţa combustibililor

Un articol de: - 05 Mai 2011, 12:51
Isărescu: Aprecierea nominală a leului a atenuat şocurile pe piaţa combustibililor Foto: B1 TV Economic

Aprecierea nominală a leului, cu 10% faţă de dolar, a temperat tendinţa importatorilor de a mări preţurile, precum şi şocuri mai mari, în special pe piaţa combustibililor, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Agenţii economici includeau în preţurile de import o marjă care făcea ca în special preţurile de import să aibă o tendinţă de creştere. Această apreciere a oprit un astfel de comportament. Aprecierea nominală a leului faţă de dolar a fost substanţială, de peste 10% şi a atenuat şocuri mai mari, în special pe piaţa combustibililor", a spus Mugur Isărescu, în prezentarea raporturul trimestrial asupra inflaţiei.

În sensul temperării presiunilor inflaţioniste, în perioada anlizată, a acţionat persistenţa deficitului de cerere. Şeful Băncii Centrale a spus că se anticipiează o atenuare treptată a influenţei dezinflaţioniste a acestui factor, şi se va instala creşterea economică.

Mugur Isărescu susţine că aprecierea leului a reprezentat o tendinţă a pieţei, şi nu a fost un scop urmărit de BNR.

"După cum arată graficul, în cazul leului nu avem altceva decât ce s-a întâmplat în regiune (...) Este adevărat că ne-a ajutat, că a oprit acele anticipaţii că se va deprecia moneda, că se va duce nu ştiu în ce nivel, iar preţurile de import, dacă nu au scăzut, cel puţin şi-au temperat din potenţialul de creştere", a continuat Isărescu.

Mugur Isărescu, despre aprecierea leului faţă de dolar

Citeşte mai multe despre:   Mugur Isarescu,   dolar,   BNR