Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Isărescu: Aurul României a fost evacuat la Moscova în 1916, de unde nu s-a întors nici după 100 de ani

Isărescu: Aurul României a fost evacuat la Moscova în 1916, de unde nu s-a întors nici după 100 de ani

Un articol de: fotbal - 26 Iul 2016, 15:44
Isărescu: Aurul României a fost evacuat la Moscova în 1916, de unde nu s-a întors nici după 100 de ani Economic

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR şi Cristian Păunescu, consilierul particpă marți la simpozionul “Odiseea aurului BNR. Tismana 1944-1947” şi la ceremonia de inaugurare a Muzeului Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana.

“În 1916-1917, aurul României a fost evacuat la Moscova, de unde nu s-a mai întors nici după 100 de ani”, argumentează Isărescu în publicaţia oficială a simpozionului, conform ZF

Dar în anul 1944 „tot aurul românesc a fost readus în ţară, alături de încă trei tone de aur polonez”, a declarat Gheorghe Birău, preşedintele Agenţiei Argeş a Băncii Naţionale a României, pentru ZF. Peste 200 de tone de aur au fost îngropate atunci la Tismana. 

La doi ani de la terminarea celui de al Doilea Război Mondial, 1947, aurul a fost dezgropat și adus la București, în Tezaurul BNR.

Au urmat mulți ani în care rezerva de aur s-a diminuat din cauza datoriilor pe care țara noastră a trebuit să le plătească după război.

Citeşte mai multe despre:   BNR,   Mugur Isarescu,   aur,   razboi