Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic ITALIA e aproape în colaps! O nouă CRIZĂ ECONOMICĂ riscă să facă ravagii în EUROPA

ITALIA e aproape în colaps! O nouă CRIZĂ ECONOMICĂ riscă să facă ravagii în EUROPA

Un articol de: B1.ro - 20 Oct 2018, 13:26
ITALIA e aproape în colaps! O nouă CRIZĂ ECONOMICĂ riscă să facă ravagii în EUROPA Economic

Agenția de rating Moody’s a coborât vineri calificativul datoriei publice a Italiei cu doar o treaptă deasupra nivelului  ‘junk’, de la care nu mai sunt recomandate investițiile.

Mai exact, ratingul Italiei a fost coborât de la "Baa2" la "Baa3", dar agenția a revizuit în creștere perspectiva, de la negativă la stabilă, scrie agerpres.

Retrogradarea ratingului Italiei are loc în contextul respingerii de către guvernul de la Roma a planului de reforme structurale fiscale și economice. Se așteaptă ca acest comportament să aibă implicații negative la adresa creșterii economice pe termen mediu, se arată în raportul Moody's.

În urmă cu câteva săptămâni, Coaliția guvernamentală formată din Mișcarea Cinci Stelare și Liga Nordului a anunțat planurile bugetare pentru anul 2019 care ar crește deficitul - diferența dintre veniturile din impozite și cheltuieli publice – de trei ori mai mult față de deficitul asumat de administrația anterioară.

Planul coaliției conduse de liderul Ligii, Matteo Salvini, și de liderul mișcării Cinci stele, Luigi Di Maio, va cauza un deficit de 2,4% anul viitor, în ciuda sugestiilor ministrului tehnic de finanțe, Giovanni Tria, care a indicat că cifra ar putea fi sub 2%.

Obligațiunile guvernamentale italiene s-au diminuat vineri, accelerând costul împrumuturilor pe piețele internaționale. De asemenea, rata dobânzii la datoria italiană a crescut la 3,2%, în condițiile în care investitorii au perceput un risc mai mare.

Noua țintă bugetară pune în pericol stabilitatea datoriei publice Italiene, care a ajuns deja la 130% din PIB, a doua cea mai mare din zona euro, după Grecia. În termeni absoluți datoria publică atinge 2,3 trilioane de euro (2.7 trilioane de dolari).

În aceste condiții, există temeri că problemele din sectorul bancar italian s-ar putea răspândi în alte țări din UE, inclusiv Franța, Spania și Portugalia, cu potențialul de a reaprinda o criză financiară în toată zona euro

Citeşte mai multe despre:   Moody's,   Italia