Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Iulian Anghel: Dragi economiști, v-a rezolvat Dragnea. Vom menține ținta de deficit pe banii celor care plătesc taxa de stâlp

Iulian Anghel: Dragi economiști, v-a rezolvat Dragnea. Vom menține ținta de deficit pe banii celor care plătesc taxa de stâlp

Un articol de: - 28 Aug 2015, 14:00
Foto: enational.ro Economic

Toate impozitele contestate, taxa pe stâlp, acciza de 7 eurocenți la carburant și taxa de 16% la dividente, rămân în Codul Fiscal și în 2016 pentru că politicienii i-au ascultat pe economiștii români, care au susținut că nu trebuie să forţăm deficitul bugetar şi nici consumul şi nici creşterea economică.

”Ce credeţi că aştepta guvernul? Ca voi să spuneţi nu! Mai cereţi de acum vreo eliminare sau micşorare de taxă şi o să primiţi un răspuns bun: pai, noi am vrut, dar dacă voi... Voi ați vrut taxe”, scrie Iulian Anghel, într-un editorial pentru ZF.

Economiștii au avut dreptate atunci când au spus că economia nu poate fi stimulată prin consum dincolo de potențialul ei. Și au avut dreptate și atunci când au spus că economia trebuie stimulată prin investiții. Totuși, rezultatul a fost  ”o clară reducere a investiţiilor viitoare prin taxele pe care le veţi plăti în continuare. Bani cu care puteaţi să faceţi investiţii, dar cu care guvernul se va lăfăi în campania electorală - banii voştri, adică”.

Excedentul bugetului consolidat este cel mai mare din ultimii 8 ani, dar ”cu 0,7% din PIB cheltuieli de capital, acestea sunt la minimul ultimilor 10 ani. Din excedent se vor face majorările salariale şi va fi acoperit golul din reducerea TVA. Deci va fi stimulat consumul”.

În privința cheltuielilor pentru investiții, acestea au fost de 12,5 miliarde de lei, deși ar fi trebuit să fie de cel puțin 22 de miliarde de lei. ”Aşadar, investiţiile totale ale statului, la şapte luni, sunt la sub 50% din cele programate. De la statul ăsta aşteptaţi voi investiţii?”, întreabă editorialistul.

În 2013, investiţiile în economie au scăzut cu 9%, cea mai dramatică scădere de la anul de groază 2009 încoace. Investiţiile în economie au scăzut și în 2014, pe tot anul, cu 3%, dar au crescut în ultimul trimestru cu 3% şi cu 8,5% în primul trimestru din 2015 pentru că s-a eliminat impozitul pe o parte a profitului reinvestit și, posibil, că s-a redus CAS.

”Nu era firesc ca, de vreme ce ştim că nu ne putem baza pe stat pentru investiţii, să mizăm pe mediul privat? Dar cum? Cum să facă mediul privat investiţii? Păi eliminând , prin bunăvoinţa guvernului, taxa pe stâlp, acciza suplimentară de 7 eurocenţi cu care nu s-a construit niciun centimetru de autostradă, sau scăzând impozitul pe dividend. Dar, nu. Toată lumea a luat deficitul în braţe. Iar Liviu Dragnea este fericit. La barza chioară îi face Dumnezeu cuib”, susține Iulian Anghel.

Editorialistul scrie în finalul articolului că, într-adevăr, România va reuși să se mențină în ținta de deficit de 2% în 2016, așa cum a spus Liviu Dragnea, dar pe banii celor care plătesc taxa de stâlp și care erau îngrijorați de deficit.


Citeşte mai multe despre:   Cod Fiscal,   Liviu Dragnea,   Guvernul Romaniei,   taxe,   impozite
 
Loading...