Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Social-democratul Iulian Iancu: În 1973, Nixon i-a arătat, prin satelit, lui Ceaușescu gazele românești din Marea Neagră. 'Ați fi cei mai bogați din regiune' (VIDEO)

Social-democratul Iulian Iancu: În 1973, Nixon i-a arătat, prin satelit, lui Ceaușescu gazele românești din Marea Neagră. 'Ați fi cei mai bogați din regiune' (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 11 Iul 2018, 13:26
Economic

Președintele Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, social-democratul Iulian Iancu, a susținut că, încă din anii 70, SUA cunoșteau potențialul zăcămintelor românești de gaze naturale din Marea Neagră. 

Întrebat, la Antena 3 dacă, în contextul adoptării de către Camera Deputaților a Legii privind operațiunile petroliere offshore, există posibilitatea ca actualii concesionari de perimetre offshore de gaze din România să renunțe la proiectele de exploatare a acestora, Iulian Iancu a relatat un episod petrecut în anul 1973. 

"Am să vă spun așa: în 1973, Ceaușescu face o vizită în Statele Unite. Acolo, partenerii americani îl iau și îl duc într-o anumită încăpere și focalizează din satelit casa lui de la Scornicești și îi demonstrează prima dată că văd tot ce se întâmplă în spațiul aerian și întâmplător în ziua respectivă trecuseră trei avioane și casa lui în detaliu, dar i-au spus: nu pentru a-ți arăta casa ta ți-am făcut această demostrație, ci ca să știi că în jurul casei tale și în acea regiune este cărbune, există lignit. Iar în Marea Neagră, și au focalizat Marea Neagră, aveți gaze, petrol și titan, iar gaze și petrol mai mult decât Dubaiul iși Emiratele Arabe. Ați fi cei mai bogați din regiune. Veniți, vă dăm licența pentru platforme și valorificați-vă singuri bogățiile pe care le aveți acolo. Acela a fost momentul în care au început prospecțiunile în Marea Neagră, când a început realizarea platformelor. Au fost primele platforme cu picioare de 90 de metri, rezistente la 16 metri valul de apă și momentul în care am început cu adevărat să punem în evidență toate perimetrele. Deci nu astăzi s-au pus în evidență, ci din 1973 sunt puse în evidență", a declarat Iulian Iancu, potrivit Profit.ro. 

Legea privind operațiunile petroliere offshore, adoptată de Camera Deputaților ca for decizional, introduce un nou sistem de supraimpozitare pentru producătorii din Marea Neagră. 

Prevederile au provocat un val de nemulțumiri în rândul companiilor petroliere care dețin concesiunea unor perimetre de gaze din Marea Neagră. Astfel, șefii ExxonMobil și OMV Petrom s-au plâns că forma finală a legii înăsprește semnificativ regimul fiscal aplicat producătorilor și îngreunează adoptarea unor decizii finale de investiție favorabile cu privire la proiect.

Iulian Iancu a sugerat și că legea offshore a fost motivul care a dus la înlăturarea Guvernului Tudose. 

"Nimeni atunci nu a fost foarte atent de ce s-a încăpățânat președintele Dragnea și PSD-ul, brusc, să schimbe un Guvern care la sfârșit de an raporta niște rezultate economice destul de bune și chiar în topul rezultatelor macroeconomice la nivel european. În aceste condiții, un Guvern a căzut. La momentul în care eu, în februarie, la jumătatea lui februarie, am trimis legea, am transmis scrisori la toate ministerele care au susținut această lege. Surpriza-șoc a fost că mi-au spus așa, în scris: legea este neconstituțională, legea încalcă tratatul Uniunii Europene, legea discriminează, legea încalcă autonomia locală, legea discriminează între operatorii din domeniul petrolului și gazelor, dar discriminează și față de orice agent economic în fața Codului Fiscal. (...) Doar atrag atenția că într-o lună, circa o lună, acest Guvern a căzut, atât atrag atenția", a mai spus Iulian Iancu

Social-democratul Iulian Iancu: În 1973, Nixon i-a arătat, prin satelit, lui Ceaușescu gazele românești din Marea Neagră. 'Ați fi cei mai bogați din regiune'

Citeşte mai multe despre:   Iulian Iancu,   Nixon,   Nicolae Ceausescu
 
 
 
Loading...