Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic JAF DE PESTE UN MILIARD DE EURO! Politicieni și apropiați ai acestora și-au umplut conturile pe spatele românilor. În Teleorman, județul lui Dragnea, s-au rulat 40 DE MILIOANE DE EURO

JAF DE PESTE UN MILIARD DE EURO! Politicieni și apropiați ai acestora și-au umplut conturile pe spatele românilor. În Teleorman, județul lui Dragnea, s-au rulat 40 DE MILIOANE DE EURO

Un articol de: - 07 Iun 2017, 12:12
JAF DE PESTE UN MILIARD DE EURO! Politicieni și apropiați ai acestora și-au umplut conturile pe spatele românilor. În Teleorman, județul lui Dragnea, s-au rulat 40 DE MILIOANE DE EURO Economic

Un miliard de euro, bani primiți de la Uniunea Europeană pentru crearea unei piețe de muncă moderne și bine calificate, au ajuns în buzunarele băieților deștepți.

Potrivit Digi24, politicieni și prieteni ai acestora, ascunși în spatele unor manageri și traineri, și-au umplut buzunarele în urma unor proiecte cu rezultate slabe.

Spre exemplu, în București au obținut diplomă de bucătar 28.000 de persoane în condițiile în care sunt circa 2.000 de locuri de muncă în acest domeniu.

Aceste furturi grosolane au fost văzute tocmaid e la Bruxelles, motiv pentru care oficialii UE au refuzat, în două rânduri, să mai ramburseze facturi de jumătate de miliard de euro.

Rezultatul: o gaură imensă bugetul României, care va fi acoperită de contribuabili.

Participarea la cursuri POSDRU devenise o meserie bănoasă. Cursanţii mergeau concomitent pe la mai multe sesiuni de pregătire ca să încaseze subvențiile, între 1.000 și 1.500 de lei. Aceștia erau mulțimiți, iar băieților deștepți le mergeau “afacerile”.

Unii dintre şefii de proiecte erau cunoscuți la Ministerului Fondurilor Europene pentru că manageriau mai multe programe concomitent. Ajungeau să câştige între 15.000 și 18.000 de euro. Pentru astfel de oameni, ziua nu avea 24 de ore, ci 40.

Printre aceștia, Sorin Cace și Dumitru Costin.

Sorin Cace este directorul Asociației Catalactica şi cercetător la Institutul de Cercetare a Calității Vieții, iar majoritatea proiectelor sale au fost desfășurate în Teleorman, județ în care baronul șef este Liviu Dragnea.Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?

Banii rulați de acesta au transformat asociația sa în unul dintre cei mai mari contributori la bugetul județului. La un moment dat, Cace plătea cu asociația sa non-profit mai mulți bani la buget decât sute de firme din județ.

O înțelegere profitabilă! El primea contracte și nimeni nu-l deranja pentru neregulile pe care le comitea, iar la schimb finanțata bugetul local, condus de PSD, bani ce intrau în alte buzunare de politicieni și prieteni ai acestora.

Cace susţine că în 7 ani a derulat 25 de proiecte POSDRU, în care a rulat peste 40 de milioane de euro. În câteva dintre acestea, a lucrat și soția sa, Corina Cace, profesor universitar la ASE. În doar 7 ani, averea soților Cace a cunoscut o creștere considerabilă.

Dacă înainte de a se ocupa de proiectul POSDRU, soții Cace câștigau din salarii, PFA și drepturi de autor, 33.079 euro pe an, adică 2.756 de euro lunar, după 7 ani aceștia și-au mărit averea considerabil.

Din declarațiile de avere rezultă că în perioada desfășurării proiectelor POSDRU veniturile conexe salariului de la stat ale soților Cace erau uriașe. În 2010, de exemplu, Sorin Cace a încasat pe PFA și convenții civile 116.000 de euro, adică 9.676 de euro lunar. Soția sa menționează venituri nete pe PFA și convenții civile aferente anului 2010 de 42.044 euro, adică 3.503 euro lunar. După terminarea proiectelor POSDRU, venitul lui Sorin Cace pe PFA si convenții civile a fost de doar 2.000 de lei, de 244 de ori mai mic, iar al soției, de doar 1.000 de lei.

De asemenea, după încheierea proiectelor POSDRU, averea soților Cace s-a mărit cu 8 terenuri, 3 locuințe cumpărate toate cash în 2013 - o casă în Buzău, un apartament în Olt și un apartament în Brașov, 3 mașini noi - un BMW, un Ford Focus și un Ford Fiesta. Soții Cace au achitat creditul de 15.839 de euro și încă 75.000 de euro la creditul ipotecar. În total, aproape 91.000 cash au fost plătite pentru credite.

Un alt personaj important în afacerile murdare desfășurate cu bani europeni nerambursabili este Dumitru Costin. Acesta conduce Blocul Naţional Sindical, organizaţie care a câștigat 12 proiecte europene, în valoare totală de 60 de milioane de euro. În doar 7 ani, sindicalistul a încasat pentru activitatea în proiecte peste 220.000 de euro.

Potrivit sursei citate, acesta a fost în 2011 manager într-un proiect, plus responsabil monitorizare în alt proiect și a încasat aproape 50.000 de euro, adică 4.119 euro pe lună.

Mai avea și alte funcții. Liderul sindical era totodată președinte al BNS, președintele Asociației de Fotbal Amator și NonAmator și membru în comitetul executiv la Federației Române de Fotbal. Dumitru Costin a fost remunerat pentru toate aceste funcții, întrucât ziua avea pentru el mai bine de 40 de ore.

POSDRU a ademenit mulți funcționari publici să primească bani pentru aprobarea de proiecte. Însuși președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Silviu Bian, a fost prins în flagrant de procurorii DNA în timp ce primea mită.

După toate neregulile financiare grave înregistrate în cadrul proiectelor POSDRU, Comisia Europeană a întrerupt rambursările către statul român în 2012 și în 2015. Rambursările au fost reluate abia după ce guvernul României și-a asumat corecții financiare de peste jumătate de miliard de euro. În total, proasta gestionare a POSDRU a păgubit bugetul statului cu peste un miliard de euro.