Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Jose Manuel Barroso va deveni președintele neexecutiv al Goldman Sachs: ”De fapt, Barroso a arătat un uriaș deget mijlociu europenilor trecând la Goldman Sachs, pentru care prioritatea este banul, iar viitorul UE este ultima preocupare”

Jose Manuel Barroso va deveni președintele neexecutiv al Goldman Sachs: ”De fapt, Barroso a arătat un uriaș deget mijlociu europenilor trecând la Goldman Sachs, pentru care prioritatea este banul, iar viitorul UE este ultima preocupare”

Un articol de: - 12 Iul 2016, 09:22
Jose Manuel Barroso va deveni președintele neexecutiv al Goldman Sachs: ”De fapt, Barroso a arătat un uriaș deget mijlociu europenilor trecând la Goldman Sachs, pentru care prioritatea este banul, iar viitorul UE este ultima preocupare” Foto: thenewstribe.com Economic

Fostul președinte al Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso va deveni președintele neexecutiv al Goldman Sachs International, ramura internațională a băncii americane Goldman Sachs. Informația a apărut în presa internațională la sfârșitul săptămânii trecute, Barroso urmâna a avea, printre altele, responsabilitatea de a oferi consultanță instituției bancare, pe tema Brexit-ului. Într-un articol apărut pe site-ul Cotidianul, Călin Marchievici, susține că fostul lider al CE a arătat un uriaș deget mijlociu europenilor trecând la Goldman Sachs.

Fost premier al Portugaliei din 2002 până în 2004, Barroso a fost apoi a fost timp de zece ani președintele Comisiei Europene, conducând instituția în cea mai grea perioadă din istoria UE. Din punct de vedere politic, rădăcinile acestuia se află însă la stânga extremă, în anii ’70 Barroso înscriindu-se în Mişcare Reorganizatoare a Partidului Proletariatului, de inspiraţie maoistă.

În perioada în care s-a aflat la conducerea Comisiei Europene, portughezului i s-a reproșat că a tranfosrmat Executivul comunitar într-un secretariat al Consiliului, aflat la ordinele preşedintelui prin rotaţie și a marilor puteri economice ale UE.

În acest context, jurnaliștii de la Liberation apreciază că este șocantă alegerea lui Barroso de a lucra pentru Goldman Sachs, în contextul în care aceasta a fost una dintre băncile implicate în evenimentele care au dus la criza financiară din 2007.

”Cunoscând personajul, este un final de cariera care nu aduce nimic suprinzător. Însă este șocant având în vedere că Goldman a fost una dintre băncile cele mai implicate în criza creditelor subprime care a dus la criza financiară din 2007, în criza greacă – ajutându-i pe greci să-și ascundă deficitul și apoi speculând în 2009-2010 împotriva datoriei elene, despre care știa din interior că nu este sustenabilă”, scrie Liberation.

”Este un moment prost, un simbol dezastruos pentru Uniune, o mană cerească pentru eurofobi ca un președinte de Comisie care trebuie să întruchipeze, și dincolo de mandatul său, valorile europene, care nu sunt cele ale finanței mondiale întruchipate de Goldman Sachs, să ocupe o asemenea funcție. Toți foștii președinți ai Comisiei care beneficiază de o pensie îndestulătoare care să-i țină departe de toate tentațiile au știut până acum să evite așa ceva”, mai notează jurnaliștii francezi.

În articolul citat se mai menționează că Jose Manuel Barroso a fost propulsat la Bruxelles de bunul său prieten Tony Blair, care ocupa în momentul respectiv funcția de premier. Blair îl dorea la Barroso pentru că nu era un era un europenist, ci mai degrabă un atlanticist.

Barroso a susținut acordurile de liber schimb, implicându-se puternic în începerea negocierilor pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț si Investiții, un proiect care alimentează acum euroscepticismul, mai notează Călin Marchievici.

Barroso a jucat un rol și în criza politică din România, din anul 2012. De altfel, întrebat care a fost cel mai dificil moment din relația sa cu țara noastră cât timp a condus Comisia Europeană, Barroso a menționat criza din 2012, "când era un conflict între prim-ministru sau partidul de guvernământ și președinte".Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

Jurnaliștii de la Liberation îi mai reproșează lui Barroso că ”este un om care a slăbit grav instituțiile comunitare și care se reciclează acum la una dintre cele mai controversate bănci din ultimii ani. Și alți lideri comunitari au trecut pe la Goldman Sachs, printre care Mario Draghi, președintele BCE, dar asta înainte de a ocupa funcții europene. Acest final de parcurs în carieră împroașca cu noroi Consiliul European și Parlamentul European. Cei care l-au combătut pe Barroso nu pot decât să ajungă la concluzia tristă că au avut dreptate. Daunele sunt produse: cum să nu-i suspectăm de acum înainte pe toți președinții Comisiei și pe comisari că vor servi un interes sau altul pentru a-și asigura viitorul financiar confortabil?”.

”De fapt, Barroso a arătat un uriaș deget mijlociu europenilor trecând la Goldman Sachs, pentru care prioritatea este banul, iar viitorul UE este ultima preocupare. Barroso nu a încălcat ănsă nicio regulă făcând asta și tocmai aici este problema”, mai scrie Călin Marchievici.

 

Citeşte mai multe despre:   Jose Manuel Barroso,   Comisia Europeana