Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Klaus Iohannis, îngrijorat că 30% din terenul agricol din România e deținut de străini: "Nu cred că se poate merge la infinit aşa. Vom ajunge să ne uităm la pământ şi ne întrebăm al cui o fi"

Klaus Iohannis, îngrijorat că 30% din terenul agricol din România e deținut de străini: "Nu cred că se poate merge la infinit aşa. Vom ajunge să ne uităm la pământ şi ne întrebăm al cui o fi"

Un articol de: - 03 Noi 2016, 09:00
Klaus Iohannis, îngrijorat că 30% din terenul agricol din România e deținut de străini: "Nu cred că se poate merge la infinit aşa. Vom ajunge să ne uităm la pământ şi ne întrebăm al cui o fi" Economic

Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri la deschiderea târgului agricol Indagra de la Romexpo, cel mai mare târg dedicat agriculturii din Europa de Sud-Est.
În cadrul evenimentului, președintele s-a declarat îngrijorat de faptul că România și-a înstrăinat deja aproape o treime din terenul agricol și a precizat că trebuie adoptate măsuri pentru reglementarea situației.

"Nu cred că se poate merge la infinit aşa. Vom ajunge să ne uităm la pământ şi ne întrebăm al cui o fi, pentru că al nostru nu mai poate fi“, a afirmat Klaus Iohannis, potrivit zf.ro "Cine este proprietarul pământului din România? Cel puţin în momentul de faţă aflu de la domnul ministru (Achim Irimescu – ministrul agriculturii - n. red. ) că proprietarii a 30% din terenul agricol din România sunt alţii decât românii. Pe mine personal, vă spun sincer, această proporţie mă îngrijorează”, a continuat acesta.

În momentul de faţă nu există statistici clare referitoare la structura proprietăţii terenurilor agricole în România deoarece nu a fost finalizat cadastrul la nivel naţional. În declaraţia de presă de la târg, ministrul agriculturii Achim Irimescu a spus că pro­centul avansat (30% din terenuri agricole aflate în proprietatea străinilor) vine din date neoficiale, pentru că statistici oficiale nu există. Achim Irimescu a mai spus ieri că doar circa 3 milioane de hectare din extravilan sunt înscrise în cadastru, în condiţiile în care încasarea subvenţiilor din fonduri europene este condiţionată de finalizarea cadastrului.

"Am cerut domnului vicepremier Vasile Dâncu să dispună cu prioritate cadastrarea în extravilan. Sper din tot sufletul ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid. Înţeleg că sunt foarte mari dificultăţi pentru că, de-a lungul timpului, primarii au avut o politică diferită în alocarea titlurilor de proprietate şi sunt mari dificultăţi în acest sens. Acum sunt înscrise în cadastru circa 3 mil. hectare în extravilan şi 6 mil. hectare în intravilan“, a spus ministrul Achim Irimescu.

Legea vânzării trenurilor agricole se află acum în dezbatere pe masa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), iar principalele modificări vizează limitarea numărului de hectare pe care o persoana fizică sau juridică le poate achiziţiona în România.

 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   Ministerul Agriculturii,   Achim Irimescu