Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Directorul general al FMI: Lumea riscă o revenire la Marea Criză economică

Directorul general al FMI: Lumea riscă o revenire la Marea Criză economică

Un articol de: Redacția B1.ro - 18 Ian 2020, 11:48
Foto: Hepta - Abaca Press / Gripas Yuri/ABACA Economic

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat că lumea riscă să alunece din nou în Marea Criză economică, alimentată fiind de inegalităţi sociale şi de instabilitatea sectorului financiar.

Kristalina Georgieva a explicat faptul că experții FMI au comparat economia actuală cu cea din anii 1920, care au culminat cu prăbuşirea pieţei în 1929, și au ajuns la concluzia că trendul este similar. 

Una dintre cauze este că, deși inegalitățile dintre state s-au diminuat, acestea au crescut în interiorul țărilor.

”În Marea Britanie de exemplu, cei mai bogaţi 10% controlează în prezent o avere echivalentă cu averea cumulată a celor mai săraci 50%. Această situaţie este asemănătoare la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), unde inegalităţile între venituri şi averi au atins sau sunt apropiate de niveluri record”, a explicat directorul FMI, citată de The Guardian.

Alte cauze ar putea fi urgenţa climatică şi protecţionismul comercial crescut. Incertitudinile afectează nu doar companiile, ci şi oamenii, cu atât mai mult cu cât inechitățile au crescut: „Inechităţile excesive împiedică dezvoltarea... şi pot alimenta populismul şi neînţelegerile politice”.

Cu disputa care încă există între Statele Unite şi Europa, „sistemul comercial global are nevoie de o reformă semnificativă”, a avertizat Georgieva.

Citeşte mai multe despre:   Kristalina Georgieva,   FMI
 
Loading...