Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Laureat al premiului Nobel: Acțiunile liderilor europeni în timpul pandemiei de coronavirus, mai bune pentru economie decât cele din SUA

Laureat al premiului Nobel: Acțiunile liderilor europeni în timpul pandemiei de coronavirus, mai bune pentru economie decât cele din SUA

Un articol de: George Lupu - 27 Mai 2020, 08:52
Laureat al premiului Nobel: Acțiunile liderilor europeni în timpul pandemiei de coronavirus, mai bune pentru economie decât cele din SUA Sursă foto: Pixabay Economic

Măsurile luate de liderii europeni în contextul pandemiei de COVID-19 au protejat mult mai bine economiile naționale, comparativ ccu deciziile luate de oficialii americani, este de părere Christopher Pissarides, laureat al premiului Nobel în economie obţinut în 2010, relatează CNBC.

Pissarides a declarat pentru CNBC că atenţia acordată de europeni prevenirii pierderii veniturilor va juca un rol esenţial în eventuala redresare economică.

”Abordarea europeană va ajuta economia mai bine pentru că menţine angajaţii şi angajatorii împreună, iar acest lucru va accelera redresarea, la momentul potrivit”, a spus profesorul.Cum arăta Angela Similea în tinerețe. Cele mai frumoase poze cu îndrăgita cântăreață româncă (GALERIE FOTO)

Potrivit lui Pissarides, prin concentrarea pe protejarea veniturilor, politicienii europeni vor susţine şi moralul de pe piaţa muncii, ceea ce va ajuta la redresarea economică a regiunii.

”Dacă în pofida a tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru cu pandemia ai încă un loc de muncă, iar angajatorii au rămas în contact cu angajaţii chiar dacă aceştia nu au putut merge la serviciu, aceste lucruri sunt foarte importante pentru momentul în care vine redresarea”, a spus economistul.

 

Avertisment privind o recesiune dură după criza COVID-19

 

Aceste declarații au loc în condițiile în care celebrul economist Nouriel Roubini, care a prezis recesiunea din 2008, a anunțat că statele se vor confrunta cu o recesiune dură în urma crizei COVID-19, care va dura un deceniu.

"În timpul crizei financiare globale a durat aproximativ trei ani până când producția a scăzut brusc", a spus el pentru programul BBC.

"De data aceasta nu a durat trei ani, nici măcar trei luni. În trei săptămâni, a existat o cădere bruscă a fiecărei componente."

De asemenea, Roubini a spus că orice recuperare va avea forma a ceea ce economiștii numesc „U”, sau chiar „ceva mai aproape de  L” - ceea ce el numește o „Depresiune mai mare”.

O recuperare în formă de U înseamnă că recuperarea va cunoaște creșteri, urmate de coborâri, pentru ca ulterior o nouă creștere să aibă loc numai după o perioadă prelungită sau chiar să nu mai aibă loc.

O recuperare în formă de L este și mai drastică – ea se caracterizează prin căderi bruște pentru o perioadă lungă de timp.

 

Economia americană a suferit pierderi grele în contextul pandemiei de COVID-19

 

Economia americană a înregistrat o grea lovitură pe fondul pandemiei de COVID-19. Mai exact, în primele trei luni din acest an, economia SUA a scăzut cu 4,8%, aceasta reprezentând cea mai gravă contracție din anul 2008.

Pierderile uriașe au avut loc pe fondul unor măsuri de restricționare a activității economice fără precedent, asumate de statele federale și de guvernul SUA pentru a stopa extinderea cazurilor de COVID-19.  În perioada ianuarie-martie 2020 Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere de 4,8% în ritm anual, după un avans de 2,1% în ultimele trei luni ale anului trecut.

 

 

Citeşte mai multe despre:   COVID-19,   SUA