Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic 'Legea împotriva lenei' a intrat în vigoare. Cine nu munceşte rămâne fără ajutor social

'Legea împotriva lenei' a intrat în vigoare. Cine nu munceşte rămâne fără ajutor social

Un articol de: B1.ro - 23 Oct 2018, 12:06
'Legea împotriva lenei' a intrat în vigoare. Cine nu munceşte rămâne fără ajutor social Foto: monitorulcj.ro Economic

"Legea împotriva lenei" a intrat de marţi în vigoare. Legea nr. 192/2018 prevede că respingerea ofertei unui loc de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social.

"Conform datelor statistice oferite de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, în România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani, fapt care arată că intenția majorității asistaților social de a-și găsi un loc de muncă stabil este aproape de zero. 

Consider că statul nu trebuie să mai încurajeze comoditatea celor care trăiesc din ajutoarele sociale, ci este imperios să se implice în angajarea acestora. Nu mai putem permite să dăm bani unor oameni care nu vor să muncească, unor oameni care refuză nejustificat o ofertă de muncă sau care refuză să participe la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională. Și avem suficiente exemple în care primăriile au tăiat din bugetul pentru investiţii pentru a da mai mulți bani celor care trăiesc din ajutorul statului", a transmis Ionel Petre, liderul ALDE Dâmbovița, într-un comunicat de presă.

"ALDE a inițiat această lege întrucât asistența socială nu înseamnă să iei bani din buzunarul celor care trag pe brânci pentru a-și asigura traiul zilnic și a da celor "comozi", ci înseamnă să-i ajuți cu adevărat pe cei marginalizați care nu au nici o șansă în societate. O altă problemă era reprezentată de cei care lucrează la negru și care beneficiau, totuși, de o formă de ajutor social prin legea venitului minim garantat. De aceea, consider pertinentă completarea legii în sensul în care, dacă se constată că familia sau persoana singură a realizat venituri din alte surse și acestea nu au fost declarate de titular, se dispune încetarea dreptului la ajutor social", a mai afirmat Ionel Petre

Noua lege prevede că refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă în familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activităţile sezoniere, conduce la încetarea dreptului.


 

Citeşte mai multe despre:   Legea impotriva lenei,   Ionel Petre,   ALDE