Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Legea pensiilor. Când pot ieși la pensie persoanele care lucrează în construcții, potrivit noului proiect de lege

Legea pensiilor. Când pot ieși la pensie persoanele care lucrează în construcții, potrivit noului proiect de lege

Un articol de: George Lupu - 20 Iul 2020, 16:24
Legea pensiilor. Când pot ieși la pensie persoanele care lucrează în construcții, potrivit noului proiect de lege Economic

Un nou proiect de lege, depus la începutul acestui an de parlamentari PSD, vine cu vești bune pentru anumite categorii profesionale. Mai exact este vorba despre românii care lucrează în construcțiile navale și care ar putea beneficia de o scădere a vârstei de pensionare. Mai exact, proiectul prevede ca stagiul complet de cotizare pentru această categorie să fie de 30 de ani, iar vârsta minimă de pensionare – de 53 de ani pentru femei şi 55 de ani pentru bărbaţi.

 

Când pot ieși la pensie angajații din construcțiile navale

 

Prin proiectul de lege se introduce practic o nouă categorie de persoane care poate ieşi anticipat la pensie, fără a fi penalizată – “lucrătorii din sectorul de construcţii nave care îşi desfăşoară activitatea în activităţile specifice de control nedistructiv cu radiaţii ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătuşerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj, electrică montaj”.

În expunerea de motive a proiectului parlamentarii motivează această măsură prin invocarea condițiilor grele de muncă ale angajaților din domeniul construcțiilor navale. Totodată sunt aduse în discuție riscurile mari la care acești angajați se expun.

“Munca în construcţia navală se desfăşoară în principal în aer liber, adesea în condiţii meteo neprietenoase (frig, ploaie, ger, căldură) sau în hale de mare capacitate puţin sau deloc încălzite sau ventilate, hale în care frigul se simte semnificativ iarna, iar vara senzaţia de căldură este amplificată. Mai mult decât atât, utilizarea unor echipamente de mare capacitate sau tonaj generează nevoia unei atenţii deosebite deoarece orice eroare poate pune în pericol viaţa lucrătorilor.

Riscurile la care se expun angajaţii din şantierele navale sunt unele semnificative în comparaţie cu alte sectoare economice. Riscul de alunecare şi cădere, riscul de explozii sau scurtcircuite care pot genera arsuri constituie riscuri zilnice, considerate a fi comune pe şantierele navale, însă nu şi cele mai grave. Riscul apariţiei bolilor articulare, cervicale, lombare pe fondul desfăşurării activităţii în spaţii extrem de înguste în anumite cazuri, azbestoza şi mezoteliomul (cancer al pleurei) reprezintă unele dintre cele mai importante riscuri cu care se confruntă salariaţii din şantierele navale”, precizează iniţiatorii.

 

Alți angajați care ar putea ieși la pensie mai repede

 Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

O altă categorie de angajaţi care s-ar putea bucura de o ieșire mai rapidă la pensie este cea care îi vizează pe muncitorii ce lucrează cu explozibili sau cu muniţie: ei ar putea să iasă la pensie mai devreme, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență.

Pentru că activitatea acestei categorii de populaţie se desfășoară în domeniul riscului de nivel maxim, că noxele măsurate, valorile biologice şi biotoxicologice se află în limite maxime admise, că angajaţii sunt expuși la pulberi silicogene ceea ce determină afecțiuni respiratorii.

 

Citeşte mai multe despre:   pensie