Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Legea pensiilor. Cum vor fi calculate pensiile începând cu anul viitor

Legea pensiilor. Cum vor fi calculate pensiile începând cu anul viitor

Un articol de: George Lupu - 21 Iul 2020, 13:32
Legea pensiilor. Cum vor fi calculate pensiile începând cu anul viitor Economic

Proiectul noii Legi a pensiilor a fost aprobat de curând de către Guvern, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, așa cum este prevăzut în programul de guvernare. Cea mai importantă schimbare pe care o aduce noua reglementare vizează creșterea etapizată ale punctului de pensie, până în anul 2021. Mai mult, începând cu anul 2022 ar urma să fie aplicată o nouă formulă de calcul  pe Valoarea Punctului de Referință (VPR):  1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020, 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții.

Din anul 2022 Valoarea Punctului de Referință se va indexa, anual, cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

 

Cum vor fi calculate pensiile, potrivit noii legislații

 

Potrivit noii legi a pensiilor, punctul de pensie va ajunge, așa cum este precizat și în Programul de Guvernare, la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fără a lua în calcul întoarcerii sarcinii fiscale, în conformitate cu legislația fiscală în vigoare la data adoptării Programului de Guvernare. De altfel, reamintim că pensiile nu mai sunt purtătoare de CAS și CASS, aceasta fiind una dintre primele măsuri adoptate după schimbarea guvernării din 2016.

Pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte înmulțit cu Valoarea Punctului de Referință (VPR).

Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie.

VPR va fi de 75 de lei în anul 2021 și a fost determinată prin împărțirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor.

Proiectul de lege urmărește eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechitățile din sistem dintre femei și bărbați care au lucrat același număr de ani, în aceleași condiții și care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuție se egalizează.Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

Citeşte mai multe despre:   pensii,   Guvern