Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Legea sănătății aduce schimbări în grila de salarizare a medicilor și în organizarea spitalelor publice

Legea sănătății aduce schimbări în grila de salarizare a medicilor și în organizarea spitalelor publice

Un articol de: B1 TV - 12 Iul 2012, 10:01
Legea sănătății aduce schimbări în grila de salarizare a medicilor și în organizarea spitalelor publice Economic

Modalitatea de salarizare a medicilor români, dar și organizarea spitalelor publice se vor schimba odată cu adoptarea noului proiect al legii sănătăţii. Deşi acum proiectul de lege este în dezbatere publică până la începutul lunii septembrie, acesta aduce schimbări importante în sănătate. Rolul autorităților locale se va întări şi este foarte posibil ca ponderea activităţilor medicale private să crească.

Cinci schimbări importante vin odată cu noul proiect de lege al Sănătăţii.

În primul rând, spitalele publice nu vor mai fi instituţii bugetare. Ele vor fi puse fie în administrarea Ministerului Sănătății, a universităților de medicină sau a autorităților locale. Mai mult, vor fi autonome financiar şi vor funcţiona ca organizaţii non-profit. Această măsură are ca efect întărirea rolului financiar a autorităţilor locale.

Şi asta pentru că spitalele publice aflate în subordinea autorităților locale vor putea fi finanțate de la buget în condițiile în care și acestea finanțează cu minim 50% cheltuielile de modernizare.

Următoarea schimbare se va vedea în modalitatea de salarizare a medicilor care nu vor mai fi plătiți de la buget. Salariul doctorilor se va acorda diferenţiat, pe criterii de performanţă.

Apoi, spitalele publice se deschid activităţilor medicale private, şi aste pentru că ar putea fi preluate de către companii private. Însă modalităţile de înfiinţare, desfiinţare sau organizare a spitalelor nu sunt precizate în proiectul de lege, ele fiind stabilite ulterior prin hotărâre de guvern.

Prin noul proiect de lege, sursele de finantare ale spitalelor publice pot proveni din bugetul Ministerului Sănătății, din contractele cu asiguratorii, din împrumuturi sau din servicii medicale sau hoteliere la cerere. Atat spitalele private, cât si cele publice, vor avea acces la fondurile Ministerului Sănătății alocate programelor naționale.

1. MEDICI ŞI SPITALELE NU MAI INTRĂ LA BUGETARI

- autonomie financiară

- vor funcţiona ca organizaţii non-profit

2. BUGETUL LOCAL, MAI IMPORTANT

Spitalele publice aflate în subordinea autoritătilor locale vor putea fi finanţate de la buget în condiţiile în care şi acestea finanţează cu minim 50% cheltuielile de modernizare.

3. ALT MOD DE SALARIZARE

- salariul stabilit prin contract de muncă sau de prestări servicii

- salariul acordat diferenţiat, pe criterii de performanţă aprobate de consiliul de administraţie

- salariul negociat individual cu managerul spitalului

4. SURSELE DE FINANTARE ALE SPITALELOR PUBLICE

-  pot proveni din bugetul Ministerului Sănătății (prin programele naționale)

-  din contractele cu asiguratorii

-  din împrumuturi

-  din servicii medicale sau hoteliere la cerere

-   din contracte de închiriere de spații, aparatură și echipamente către alți furnizori de servicii de sănătate și contracte pentru desfășurarea de activități private.

Schimbările aduse de Legea sănătății
Embed:


Citeşte mai multe despre:   medici,   Legea Sanatatii,   modificari,   bugetari,   Ministerul Sanatatii,   spitale