Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Liderii UE au acceptat condiţii de finanţare mai blânde pentru Spania şi Italia. Merkel a cedat

Liderii UE au acceptat condiţii de finanţare mai blânde pentru Spania şi Italia. Merkel a cedat

Un articol de: - 29 Iun 2012, 11:58
Foto: bloomberg.com Economic

După discuții aprinse care au durat  mai bine de 13 ore, liderii europeni reuniți la Bruxelles pentru Consiliul European au acceptat să ușureze condițiile de acces la împrumuturi pentru Spania și Italia, scrie Bloomberg. Angela Merkel, susținătoarea unui plan sever de austeritate, s-a văzut fără sprijin, după ce Francois Hollande a început să atace politica dusă de cancelarul german.

Astfel, liderii din zona euro au convenit să renunţe la condiţia ca guvernele să aibă statut de creditor privilegiat în cazul liniei de finanţare către Spania, destinată recapitalizării sectorului bancar.  Creditori vor avea acces direct la fonduri, de îndată ce va fi stabilită o instituţie unică de supraveghere bancară.

"Am convenit măsuri cu efect pe termen scurt care ar trebui aplicate Spaniei şi Italiei. Avem în vedere toate opţiunile pentru efectuarea intervenţiilor necesare pentru a calma situaţia. Există un întreg arsenal de posibile variante de intervenţie şi măsuri", a declarat Jean-Claude Juncker, președintele Eurogrup.

Deși liderii europeni au convenit să utilizeze fondurile de bailout "într-o manieră flexibilă şi eficientă pentru a stabiliza pieţele pentru statele membre" unii oficial au susținut că Italia  nu a obținut tot ce și-a propus.

"Italia dorea achiziţii directe de obligaţiuni de către fondurile de criză, pe pieţele secundare. Asta nu se va întâmpla. Au vrut instituirea unui plafon pe dobânzi. Nici asta nu se va întâmpla", a afirmat premierul olandez Mark Rutte.

Cele două fonduri de salvare  ale UE pot asighura doar 20% din datoriile uriașe ale Spaniei și Italiei, arată sursa citată. De asemeena, pactul de stabilitate și Mecanismul European de Stabilitate pot asigura circa 500 de miliarde de euro.

Datoriile cumulate ale celor două țări se ridică la  2,4 triliarde de euro din obligațiuni și credite.

Citeşte mai multe despre:   Angela Merkel,   Francois Hollande,   Jean-Claude Juncker,   imprumut
 
Loading...