Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Litoralul, fără angajați. Hotelieri: Este cea mai mare criză de forță de muncă din ultimii 28 de ani (VIDEO)

Litoralul, fără angajați. Hotelieri: Este cea mai mare criză de forță de muncă din ultimii 28 de ani (VIDEO)

Un articol de: - 19 Apr 2018, 12:35
Litoralul, fără angajați. Hotelieri: Este cea mai mare criză de forță de muncă din ultimii 28 de ani (VIDEO) Economic

Hotelierii reclamă cea mai mare criză de forță de munca din ultimii 28 de ani pe litoral, în condițiile în care sezonul hotelier stă să înceapă.

99% dintre hotelurile și restaurantele de la mare au un deficit de angajați de peste 50%, anunță Federația Patronatelor din Turismul Românesc, conform Profit.ro. 

În parelel, pretențiile angajaților au crescut. O cameristă cere un salariu net începand cu 500 de euro plus mâncare și transport la hotelurile de trei stele, iar un bucătar bun nu acceptă un salariu mai mic de 3.000 de euro. Ceea ce, spun investitorii din turism, ar putea duce la o scădere a calității serviciilor cât și la o scădere a investițiilor. 

Hotelierii vor evită să mai facă investiții noi pentru că nu vor găsi personal. O cameristă, cu tot cu taxele plătite, ajunge să-l coste pe un hotelier mai mult de 1.000 de euro pe lună. În plus, angajații de la privat ar fi tentați să își caute de lucru la stat, unde salariile sunt acum mai mari. 

Soluția ar putea fi angajații din alte țări, dacă tot nu îi găsim pe aici, spun reprezentanții Federației. Și așa, hotelierii au încercat să recruteze angajați din Filipine, Bangladesh, Thailanda, Nepal sau Vietnam, dar totul decurge greu pentru că statul decide câți angajați străini pot intra în țară. Deschiderea urgentă a pieței muncii și renunțarea la limita minimă de 500 de euro net care trebuie asigurată pe cartea de muncă unui angajat străin ar putea fi soluțiile, spun cei din turism. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc