Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic România statului degeaba: Unul din 3 români apţi de muncă nu lucrează. Numeroase firme se plâng de lipsă de personal şi sunt nevoiţi să aducă imigranţi

România statului degeaba: Unul din 3 români apţi de muncă nu lucrează. Numeroase firme se plâng de lipsă de personal şi sunt nevoiţi să aducă imigranţi

Un articol de: B1.ro - 23 Oct 2018, 23:13
România statului degeaba: Unul din 3 români apţi de muncă nu lucrează. Numeroase firme se plâng de lipsă de personal şi sunt nevoiţi să aducă imigranţi Economic

Date îngrijorătoare prezentate de un studiu publicat, marți, de investitorii reuniți în Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR)! Aproximativ 34% dintre românii apţi de muncă nu figurează în datele oficiale cu un loc de muncă. Acest lucru vine în condiţiile în care firmele din România, cu capital românesc și capital străin, se plâng că au probleme în a găsi lucrători şi în unele ocazii sunt nevoiţi să aducă muncitori din afara ţării, arată starupcafe.ro.

Mai mult, unele județe au o ofertă mare de forță de muncă, altele au o cerere mare de muncitori, iar în unele regiuni bugetarii depășesc o treime din numărul angajaților, mai relevă studiul realizat de PwC România, pentru CDR.

Conform „Barometrului forței de muncă”, realizat de PwC România pentru CDR, România este în topul țărilor europene în ceea ce privește procentul de populație aptă de muncă, aflată în afara pieței muncii.

Doar Croaţia şi Italia au procente mai mari decât 34% înregistrat de ţara noastră.

„Dincolo de pensionari și persoane încadrate în diverse forme de educație, există peste 1 milion de persoane de vârstă activă care oficial nu sunt implicate în nici un fel de activitate economică, iar numărul de șomeri înregistrați este de aproximativ 400.000 persoane. Pe de altă parte, prognozele oficiale pentru următorii 3 ani privind legătura dintre  piața muncii și creșterea PIB-ului, estimează un necesar de angajați de aproximativ un milion de persoane” - relevă studiul. 

În ultimii 10 ani, populaţia României a scăzut cu aproape 5%, în timp ce numărul oamenilor apţi de muncă e mai mic cu 9%. Una dintre cele mai mari scăderi din Uniunea Europeană. La polul opus sunt Germania şi Spania, state care au pierdut doar 1% din forţa de muncă.

Productivitatea companiilor a crescut cu aproape 24% în ultimii 10 ani. Însă, dacă o punem în balanţă cu majorarea salariilor, impusă de stat, vedem că profitul firmelor nu ajunge nici pe departe la acelaşi procent.