Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Lucian Isar cere intervenția Curții de Conturi: Să verifice Banca Naţională a României 

Lucian Isar cere intervenția Curții de Conturi: Să verifice Banca Naţională a României 

Un articol de: - 22 Mar 2018, 23:13
Economic

Fostul bancher Lucian Isar susține că reprezentanții Curții de Conturi ar trebui să verifice de ce Banca Naţională a României (BNR) nu încasează dobândă pentru aurul păstrat la Banca Angliei. 

"Printr-o notă internă din 2006, Isărescu (n.r. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu) a decis ca România să nu mai primească dobândă la aurul păstrat în străinătate.

Înainte de 2006, România a primit dobândă la aurul păstrat în străinătate, iar după această dată celelalte bănci centrale din regiune raportează în documentele anuale dobânda primită la deţinerile de aur din străinătate.

Nota internă a BNR din 2006 se bazează pe o decizie luată de Isărescu în 2005, practic o pasă internă.

Curtea de Conturi condusă de Văcăroiu (n.r. Nicolae Văcăroiu, fostul preşedinte al Curţii de Conturi) a evitat să controleze acest aspect din motive uşor de înţeles, Parlamentul nu cere explicaţii la prezentarea raportului de activitate BNR pentru că oricum Isărescu nu vine la comisiile din Parlament când este chemat, iar procurorii probabil au rude angajate în BNR (doar o ipoteză extremă, dar probabilă pentru inactivitate)", a scris Lucian Isar într-un articol publicat de Bursa. 

România are o rezervă de aur de 103,7 tone, din care 61 de tone se află în Banca Angliei. Valoarea totală a rezervei de aur a României se ridică la 3,6 miliarde de euro.
 

Citeşte mai multe despre:   Lucian Isar,   Curtea de Conturi,   BNR