Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ludovic Orban, către reprezentanții sectorului HoReCa: Văd priviri nu foarte drăgăstoase de la dumneavoastră, dar să ştiţi că nu am inventat eu COVID-ul. Căutăm în continuare soluţii pentru a ţine în picioare acest domeniu (VIDEO)

Ludovic Orban, către reprezentanții sectorului HoReCa: Văd priviri nu foarte drăgăstoase de la dumneavoastră, dar să ştiţi că nu am inventat eu COVID-ul. Căutăm în continuare soluţii pentru a ţine în picioare acest domeniu (VIDEO)

Un articol de: Elena Stanciu - 01 Oct 2020, 11:44
Ludovic Orban, către reprezentanții sectorului HoReCa: Văd priviri nu foarte drăgăstoase de la dumneavoastră, dar să ştiţi că nu am inventat eu COVID-ul. Căutăm în continuare soluţii pentru a ţine în picioare acest domeniu (VIDEO) Economic

Premierul Ludovic Orban spune că Executivul caută în continuare soluții pentru a sprijini industria ospitalității, unul dintre sectoarele cele mai afectate de pandemia de coronavirus. Prezent, joi la Conferinţa Naţională a Industriei Ospitalităţii, șeful Guvernului a vorbit despre măsurile care au fost luate până acum pentru a veni în ajutorul HoReCa, domeniu care are în continuare de suferit de pe urma crizei sanitare, având în vedere că sunt oameni care se tem încă să meargă la restaurant.


Ludovic Orban, despre măsurile pentru sprijinirea sectorului HoReCa

 

"Văd priviri nu foarte drăgăstoase de la dumneavoastră, dar să ştiţi că nu am inventat eu COVID-ul, s-a născut în alte ţări şi efectele, din păcate, au fost extrem de negative asupra industriei ospitalităţii. Noi am încercat să gândim anumite forme de sprijin, anularea impozitului specific, şomajul tehnic, 41,5% indemnizaţia pentru reluarea activităţii, de la 1 septembrie a intrat în funcţiune programul flexibil de muncă, kurzarbeit, care e prima oară aplicat în România, evident trebuie să urmărim modul în care funcţionează. Am adoptat acte normative care să permită autorităţilor locale să reducă impozitul pe clădire, până la 50%, şi chiar să anuleze taxa pe clădire sau taxa de ocupare a domeniului public ", a spus Ludovic Orban.

 

Orban: Căutăm în continuare soluţii pentru a ţine în picioare acest domeniu de activitate important

 

Prim-ministrul a dat asigurări că Guvernul se află în dialog cu resprezentanșții industriei și cu specialiștii în încercarea de a găsi cele mai bune soluții, însă a precizat că în continuare sectorul HoReCa se confruntă cu pierderi în condițiile în care populația manifestă o reticență în a merge la restaurant, de teama infectării cu noul coronavirus.


"Există o reticenţă din partea oamenilor de a se duce la restaurant sau de a efectua deplasări în scop turistic. Sunt nişte efecte pe care nu le putem noi controla în niciun fel, ca atare, este clară o reducere a veniturilor. Rămânem în continuare în dialog, căutăm în continuare soluţii pentru a ţine în picioare acest domeniu de activitate important, care are un potenţial de dezvoltare în România. Am gândit programul de granturi pentru sectoarele afectate de COVID, încercăm să găsim soluţii de susţinere, un sistem de vouchere pentru zona turistică. Sunt lucruri la care ne-am gândit şi menţinem în continuare dialogul cu reprezentanţii dumneavoastră", a mai declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban, către reprezentanții sectorului HoReCa: Văd priviri nu foarte drăgăstoase de la dumneavoastră, dar să ştiţi că nu am inventat eu COVID-ul. Căutăm în continuare soluţii pentru a ţine în picioare acest domeniu

ULTIMA ORĂ! Se REIAU ALEGERILE pentru funcţia de PRIMAR!

 

Restaurantele din interior s-au redeschis începând din 1 septembrie

 

Restaurantele și cafenelele în interior, cinematografele și instituțiile care organizează concerte sau spectacole s-au redeschis începând din 1 septembrie.

Activitatea acestora s-a reluat însă în condiții speciale. Autoritățile au stabilit mai multe norme sanitare, menite să prevină răspândirea SARS-CoV-2 printre angajați și clienți. Barurile, cluburile şi discotecile au rămas închise.

Reguli care se aplică în restaurante și cafenele:

 • angajații trebuie să poarte mască și mănuși 
 • la intrare, pe mese și la grupurile sanitare trebuie să existe dispozitive cu dezinfectant
 • mesele vor fi ocupate pe bază de rezervare sau prin înscrierea în registru la intrarea în restaurant (cel puțin o persoană de la masă trebuie să-și dea datele de contact)
 • intrarea se face pe baza unui triaj observaţional. Persoane cu semne de afecţiune respiratorie nu vor fi primite 
 • distanţă de minimum 2 metri între mese 
 • o masă va putea fi ocupată, iar următoarea va rămâne liberă
 • maximum 6 persoane la o masă (cu excepția cazului în care sunt membri ai aceleiași familii)
 • unde se poate, trebuie organizate culoare unice pentru circulaţia clienţilor
 • unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință
 • meniurile, olivierele şi solniţele nu vor fi mutate de pe o masă pe alta şi se dezinfectează după fiecare client
 • nu se poate mânca/ bea la bar și nici în picioare
 • dansul e interzis
 • clienții trebuie să poarte mască atunci când se ridică de la masă
 • unde plata se face la casa de marcat, trebuie instalate panouri de protecție din plexiglas
 • se recomandă aerisirea cât mai frecventă a încăperilor
Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban,   HoReCa,   COVID-19