Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ludovic Orban, noi detalii despre șomajul tehnic la stat: Se va face o economie de peste 1,2 miliarde lei. Angajații vor pierde în această perioadă sporurile

Ludovic Orban, noi detalii despre șomajul tehnic la stat: Se va face o economie de peste 1,2 miliarde lei. Angajații vor pierde în această perioadă sporurile

Un articol de: George Lupu - 09 Apr 2020, 22:14
Ludovic Orban, noi detalii despre șomajul tehnic la stat: Se va face o economie de peste 1,2 miliarde lei. Angajații vor pierde în această perioadă sporurile Foto: Inquam Photos / George Calin Economic

Premierul Ludovic Orban a dezvăluit joi seara, într-o intervenție pentru televiziunea publică, faptul că în urma aplicării șomajului tehnic angajaților din sectorul public se va face o economie de aproximativ 1,2 miliarde-1,5 miliarde de lei. De asemenea, pe perioada aplicării măsurii, angajații din sectorul public își vor pierde sporurile.

“Trebuie să fim solidari, trebuie să împărțim greutățile cauzate de această epidemie. Așa cum cei din sectorul privat este afectat, și sectorul public trebuie să fie solidar, începând cu cei care dețin funcții de conducere, care dețin funcții de demnitate publică până la angajați. La baza acestei măsuri se află considerente care țin de solidaritate, dar și de natură epidemiologică. Această măsură reduce riscul de diseminare a virusului. Există considerente de natura resurselor pentru că veniturile statului scad în această perioadă, în urma crizei cauzată de epidemia de coronavirus, aceste venituri trebuie gestionate cu multă chibzuință”, a declarat premierul Ludovic Orban.

El a precizat că sunt câteva excepții de la aplicarea șomajului tehnic în sectorul public: angajații din domeniul sănătății, cei din MAI și din zona Apărării, partea din Ministerul Muncii direct implicată în aplicarea prevederilor referitoare la șomajul tehnic și cadrele didactice.

Premierul a sibliniat că măsura se va aplica doar pe perioada stării de urgență iar salariile se vor reduce cu "acea parte care nu va fi după ce se aplică 75% din salariu, fără alte sporuri".

 

Ce spune ministrul Muncii despre mecanismul de șomaj tehnic la stat

 

În debutul ședinței de Guvern de joi, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, i-a transmis premierului Ludovic Orban că va putea consulta o primă versiune privind "șomajul tehnic" la începutul săptămânii viitoare.

„În primul rând, vă confirm faptul că prima variantă a ordonanței care vizează șomajul tehnic la nivelul sistemului public este gata.

În zilele următoare, în perioada următoare voi circula varianta pe care Ministerul Muncii o propune și o voi discuta cu toți colegii din Guvern, care își cunosc domeniile de activitate. (...) Vom avea consultări și cu partenerii sociali, vom fi transparenți cu privire la intențiile pe care le avem și care se referă la perioada stării de urgență”, a afirmat Violeta Alexandru.

 

Amintim faptul că Ludovic Orban anunța joi seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, că Guvernul pregătește o reglementare prin care se va introduce un mecanism de șomaj tehnic pentru angajații din sectorul public. Concret, aceștia vor fi împărți în categorii, urmând să muncească fiecare câte 15 zile, iar apoi să stea acasă tot atâtea zile, în care vor fi remunerați cu 75% din salariul brut de încadrare.

 

 

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban