Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Marea Britanie riscă amenzi dacă nu plăteşte diferenţa de 2 miliarde de euro la bugetul UE

Marea Britanie riscă amenzi dacă nu plăteşte diferenţa de 2 miliarde de euro la bugetul UE

Un articol de: - 27 Oct 2014, 17:48
Marea Britanie riscă amenzi dacă nu plăteşte diferenţa de 2 miliarde de euro la bugetul UE Foto: personneltoday.com Economic

Marea Britanie riscă să fie penalizată dacă refuză să achite o diferență de 2,1 miliarde de euro la contribuţia sa la bugetul Uniunii Europene aferent perioadei 1995-2013.

Comisarul european pentru Buget Jacek Dominik a spus, că statele membre trebuie, conform legislaţiei UE, să achite contribuţia la bugetul european până la 1 decembrie.

Dacă acest lucru nu se întâmplă, Comisia poate impune amenzi, a spus acesta, citat de AFP.

"Dacă Marea Britanie nu va vărsa contribuţia până la 1 decembrie, Comisia Europeană va solicita în scris motivul întârzierii şi va aştepta un răspuns. La un moment dat va începe să impună amenzi", a avertizat Dominik.

Contribuţia britanică pentru 2014 a fost majorată cu 2,1 miliarde de euro. În cazul Franţei şi Germaniei, contribuţiile au fost reduse cu 1 miliard de euro, respectiv 780 de milioane de euro, potrivit datelor anunţate de Comisia Europeană săptămâna trecută.

Comisia va returna în schimb din contribuţiile altor state, cum este cazul României, care va primi o sumă de 31,4 milioane de euro în contul contribuţiei la bugetul UE pentru perioada 1995-2013.

Diferenţele în plus sau în minus au apărut ca efect al ajustărilor efectuate în urma introducerii noii metodologii ESA 2010 pentru calculul produsului intern brut al statelor membre.

Premierul britanic David Cameron a provocat agitaţie, vineri, la summitul UE, pe acest subiect.

"Nu voi plăti această contribuţie suplimentară pe 1 decembrie. Şi cei care cred că plata va fi făcută, vor vedea. Nu ne vom scoate portofelul", a avertizat Cameron, considerând că prezentarea bruscă a unei astfel de facturi este total nejustificată şi inacceptabilă.

Citeşte mai multe despre:   Marea Britanie,   UE,   1 Decembrie