Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Marius Nica: România termină exercițiul financiar 2007-2013 cu o absorbție de 70%

Marius Nica: România termină exercițiul financiar 2007-2013 cu o absorbție de 70%

Un articol de: - 01 Oct 2015, 18:14
Marius Nica: România termină exercițiul financiar 2007-2013 cu o absorbție de 70% Foto: euractiv.ro Economic

Marius Nica, Ministrul Fondurilor Europene, a declarat că gradul de absobție a fondurilor europene în exercițiul financiar 2007-2013 va fi de 70%, informează Agerpres.

"România termină acest exercițiu financiar, din estimările pe care le avem de la beneficiari, cu o absorbție de 70%. Ceea ce s-a omis întotdeauna este că România a fost la primul exercițiu financiar de acest gen. Ne place să ne comparăm cu Polonia. Este OK. Dar haideți să luăm raporturile Poloniei din perioada anterioară să vedem că a avut un nivel al absorbției în jur de 60%. Haideți să luăm de la celelalte țări europene care aflate la primul exercițiu au înregistrat o absorbție similară cu aceea pe care o să o înregistrăm noi. Nu consider a fi un rezultat rușinos", a declarat Marius Nica.

La rândul său, președintele Camerei Deputaților a declarat că, pentru exercițiul financiar următor, este nevoie de sporirea nivelului de profesionalism al administrației publice centrale.

"Este nevoie de sporirea nivelului de profesionalism al administrației publice centrale, de asigurarea experienței nemijlocite a acelor funcționari responsabili în domeniile gestionate pe fiecare program operațional în parte. Concomitent, trebuie să sporim nivelul de informatizare și automatizare până la nivelul la care tehnica este suportabilă de cheltuielile statului român", a susținut Valeriu Zgonea.

Acesta a mai afirmat că este necesară reluarea procesului de reformare a sistemului de învățământ.

"O altă prioritate este legată de învățământ, temelia oricărei societăți și garantul echilibrului socio-economic. Cred că este nevoie de reluarea procesului de reformă în învățământ începând de la clasele mici până la cel doctoral, pe principiul flexibilizării pregătirii profesionale și al prevalenței spiritului antreprenorial pentru pregătirea unui loc de muncă astfel încât această planificare pe care noi o dorim a fondurilor europene să se bazeze pe un proiect de țară stabilit cu viziune și centrată pe resurse umane specializate", a mai spus Zgonea.

Citeşte mai multe despre:   Valeriu Zgonea,   fonduri europene,   bani europeni