Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Măsurile recomandate de Comisia Europeană României pentru a susține economia în contextul crizei COVID-19

Măsurile recomandate de Comisia Europeană României pentru a susține economia în contextul crizei COVID-19

Un articol de: George Lupu - 20 Mai 2020, 20:27
Măsurile recomandate de Comisia Europeană României pentru a susține economia în contextul crizei COVID-19 Foto: pixabay.com Economic

Comisia Europeană a recomandat României mai multe măsuri economice în contextul pandemiei de COVID-19. Recomandările sunt structurate pe două obiective: pe termen scurt, atenuarea consecințelor socioeconomice negative grave ale pandemiei cauzate de coronavirus, respectiv pe termen scurt către mediu, obținerea unei creșteri durabile și favorabile incluziunii, care să faciliteze tranziția verde și transformarea digitală.

României i se recomandă să aplice politici fiscal-bugetare conforme cu recomandarea Consiliului din 3 aprilie 2020 și să ia totodată toate măsurile necesare pentru a combate în mod eficace pandemia, a susține economia și a sprijini redresarea viitoare. Să evite adoptarea unor măsuri permanente care ar pune în pericol sustenabilitatea finanțelor publice. Să consolideze reziliența sistemului de sănătate, inclusiv în ceea ce privește personalul medical și produsele medicale, și să îmbunătățească accesul la serviciile de sănătate.

România trebuie să ofere soluții adecvate de substituție a veniturilor și să extindă măsurile de protecție socială și accesul la serviciile esențiale pentru toți. Să atenueze impactul crizei asupra ocupării forței de muncă prin dezvoltarea unor formule flexibile de lucru și a unor măsuri de activare. Să consolideze competențele și învățarea digitală și să asigure accesul egal la educație.

De asemenea, Guvernul de la București trebuie să asigure sprijin sub formă de lichidități pentru economie, de care să beneficieze întreprinderile și gospodăriile, în special întreprinderile mici și mijlocii și lucrătorii independenți. Să avanseze finanțarea proiectelor de investiții publice mature și să promoveze investițiile private pentru a favoriza redresarea economică. Să direcționeze cu prioritate investițiile către  tranziția ecologică și digitală, în special către transportul durabil, infrastructura de servicii digitale, producția și utilizarea energiei în mod nepoluant și eficient precum și către infrastructura de mediu, inclusiv în regiunile miniere.

O altă măsură se referă la îmbunătățirea eficacității și calității administrației publice, precum și previzibilitatea procesului decizional, inclusiv printr-o implicare adecvată a partenerilor sociali.

Comisia a transmis aceste recomandăriîn contextul în care  statele membre și-au exprimat intenția, din motive legate de coronavirus, de a încălca pragul de deficit de 3 % în 2020. 

Aceste recomandări iau în considerare impactul pandemiei cauzate de coronavirus asupra finanțelor publice naționale. Având în vedere incertitudinea excepțională legată de impactul macroeconomic și fiscal de proporții al pandemiei, Comisia consideră că, în acest stadiu, nu ar trebui luată o decizie cu privire la aplicarea procedurii de deficit excesiv în cazul statelor membre.

 

România va beneficia de e o sumă cuprinsă între 3 miliarde și 5 miliarde de euro, finanțare europeană

 

Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat că România are garanția că va beneficia de finanțare de la nivel european pentru a putea pune în practică măsurile de ocupare care au fost gândite de Guvernul României.  

În acest sens, România trebuie să ofere o garanție de până la 400 de milioane de euro și va beneficia de o sumă între 3 miliarde de euro și 5 miliarde de euro, suma totală care va fi folosită în acest program fiind de 100 de miliarde.

 

Plan de 500 de miliarde de euro pentru relansarea economiei UE

 

La nivel european Emmanuel Macron și Angela Merkel au căzut de acord asupra unui plan de relansare a economiei UE, grav afectată de COVID-19, în valoare de 500 de miliarde de euro.

Inițiativa franco-germană presupune oferirea de granturi țărilor și regiunilor cel mai grav afectate de criza COVID-19. Banii ar urma să fie colectați în numele Uniunii Europene de pe piețele de capital și ar urma să fie incluși în cadrul bugetului UE pentru perioada 2021-2027.

Citeşte mai multe despre:   COVID-19,   Romania,   Comisia Europeana