Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Viorica Dăncilă, despre vizita pe care o face în Statele Unite: "Vom semna un memorandum pe energie"

Viorica Dăncilă, despre vizita pe care o face în Statele Unite: "Vom semna un memorandum pe energie"

Un articol de: Sebastian Pricop - 20 Sep 2019, 14:19
Foot: gov.ro Economic

Premierul Viorica Dăncilă s-a arătat deranjată de acuzațiile că face vizita în Statele Unite doar pentru a obține un capital de imagine în vederea alegerilor prezidențiale. 

Într-o conferință de presă la Reșița, premierul a arătat că în cadrul deplasării de serviciu va fi semnat un memorandum pe energie și vor fi discuții despre investiții în domeniul sănătății.

"Ne ducem ca să avem rezultate în urma acestei vizite", a arătat Viorica Dăncilă.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu omologul său american, Donald Trump, despre dezvoltarea unor reactoare nucleare de mică putere, existând un memorandum semnat cu o firmă din SUA în acest sens.

În ceea ce privește energie nucleară, reamintim că România s-a numărat printre ţările vizate de investiţiile Chinei în proiecte de infrastructură, ca parte a ambiţioasei sale strategii sale de expansiune, "O centură, un drum", o modalitate prin care China încearcă să-şi extindă influenta economică şi prin extensie, pe cea politică şi geopolitică.

Construirea reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă reprezintă un obiectiv foarte important vizat de partea chineză. Pe 8 mai 2019, compania Nuclearelectrica (cea care operează centrala nucleară de la Cernavodă) a anunţat că semnat un acord preliminar de investiţii cu companiile "China General Nuclear Power Corporation (CGN)" şi "CGN Central and Eastern Europe Investment (CEERI)" pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Pentru constuirea reactoarelor va fi conceput un consorţiu din care vor face parte Nuclearelectrica şi cele două companii interesate în proiect, consorţiu pe care Nuclearelectrica în va controla în proporţie de 49%. Restul de 51% va fi deţinut de chinezii de la "China General Nuclear Power Corporation (CGN)".

Acordul semnat între Nuclearelectrica şi "China General Nuclear Power Corporation (CGN)" reprezintă, practic, o continuare a unei colaborări iniţiate în 2014. Atunci, Nuclearelectrica a semnat un acord de cooperare cu "Candu Energy", compania care deţine "China General Nuclear Power Corporation (CGN)".

Citeşte mai multe despre:   Viorica Dancila,   Statele Unite
 
 
 
Loading...