Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Mihai Tănăsescu: Viitorul acord cu FMI ar putea copia modelul polonez. Vizite la şase luni, ţinte mai largi

Mihai Tănăsescu: Viitorul acord cu FMI ar putea copia modelul polonez. Vizite la şase luni, ţinte mai largi

Un articol de: - 31 Iul 2012, 18:42
Mihai Tănăsescu: Viitorul acord cu FMI ar putea copia modelul polonez. Vizite la şase luni, ţinte mai largi Foto: agerpres.ro Economic

Un viitor acord cu FMI ar putea fi unul după modelul polonez, cu o linie de credit permanentă la dispoziţia ţării, astfel că vizitele delegaţiei Fondului ar urma să fie făcute o dată la şase luni, nu la trei luni, iar ţintele vor fi definite diferit, a declarat Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI pentru RFI.

(Un viitor acord n.r.) este un lucru bun. Şi nu neapărat un nou acord de tip preventiv. Eu cred că România deja după atâţia ani de colaborare foarte bună cu Fondul, cu Comisia (Europeană) poate să upgradeze, poate să meargă într-o etapă superioară. Să nu uităm că sunt foarte multe ţări din Europa, ţări campioane, ca să zic aşa, cu o economie foarte bună, care au o relaţie de parteneriat cu Fondul Monetar Internaţional şi aici mă refer la Polonia. Cred că foarte puţină lume ştie că Polonia este într-un acord cu FMI de tipul unei linii de credit permanente la dispoziţia acestei ţări. Poate şi România în momentul de faţă, după implementarea actualului acord, să treacă într-o etapă superioară şi să aibă acest tip de colaborare cu FMI, pe baza unei linii de creditare" a spus Tănăsescu.

Înţelegerea ar presupune punerea la dispoziţia României a unei sume de bani, în baza unui program şi implementării unor ţinte bine definite, privind printre altele problemele structurale sau fiscale.

"Ar fi bani care ar sta la dispoziţia României, în cazul în care s-ar întâmpla un şoc extern puternic şi România ar fi afectată. România ca şi în prezent nu va trage aceşti bani, nu va folosi aceşti bani. România are capacitatea să se împrumute şi să se finanţeze singură de pe pieţele interne şi externe, nu are nevoie de banii Fondului sau ai Comisiei, dar a avea o ancoră, o bretea de siguranţă în eventualitatea unor riscuri externe, este un lucru important şi deştept pentru o ţară ca România, în momentul de faţă", a mai spus Tănăsescu.

Diferenţa între acest tip de acord şi cel din prezent ar fi că vizitele FMI vor fi realizate la şase luni, nu la trei luni, iar ţintele vor fi  mai largi.

Citeşte mai multe despre:   imprumut,   Fondul Monetar International