Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ministerul Economiei, despre șomajul tehnic: Nu este necesară depunerea Certificatelor de Situații de Urgență

Ministerul Economiei, despre șomajul tehnic: Nu este necesară depunerea Certificatelor de Situații de Urgență

Un articol de: Traian Avarvarei - 31 Mar 2020, 16:05
Ministerul Economiei, despre șomajul tehnic: Nu este necesară depunerea Certificatelor de Situații de Urgență Foto: pixabay.com Economic

Ministerul Economiei anunță că nu mai este necesară depunerea Certificatelor de Situații de Urgență pentru obținerea șomajului tehnic în cazul angajaților care au de suferit în contextul crizei provocate de noul coronavirus.

Măsura este prevăzut în Ordonanța de Urgență 32/2020, iar vizați sunt angajații care își reduc sau își întrerup activitatea în aceatsă periodă, transmit reprezentanții Ministerului Economiei.

Astfel, pentru obșinerea șomajului tehnic de către angajați, angajatorii trebuie să depună online la agenșiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau la agenția din Municipiul București o cerere împreună cu o declarație pe propria răspundere și cu lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizație.

”În urma mai multor discuții pe marginea eliberării Certificatelor de Situație de Urgență (CSU) am propus să facem o serie de completări utile și necesare. Astfel că am introdus și criteriul diminuării veniturilor prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020. Pentru asta este necesar să modific ordinul cu privire la Certificatele de Situații de Urgență și în cel mai scurt timp aplicația va fi online. Reamintesc că nu mai este nevoie de certificat de situație de urgență pentru solicitarea șomajului tehnic”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Amintim, în acest context, că ministrul Muncii, Violeta Alexandru a anunțat, marți, că
angajați, firmele și PFA-urile pot depune începând de la 1 aprilie, documentele necesare pentru șomajul tehnic.

Ministrul Muncii a precizat că niciun angajator nu va plăti de la el, cheltuielile fiind suportate de stat.

”Nu plătesc angajatorii, respectiv, nu avansează celelalte categorii aflate în alte forme contractuale niciun ban angajaților sau colaboratorilor de la dânșii. Guvernul va plăti aceste fonduri din care vor face plățile către angajați. Cei care depun începând de mâine (1 aprilie – n.r.), pentru a se închide luna martie, solicitări la AJOFM, vor primi fondurile în maxim 15 zile. Nu avem intenția să prelungim activitatea AJOFM până în ultima zi din această perioadă. De aceea, așteptăm solicitările pentru a le putea procesa în regim de urgență. Termenul prevăzut în noua ordonanță a fost scurtat, față de prima propunere pe care am făcut-o, dar nu înseamnă că îl vom acoperi la maximum, ci că vom procesa solicitările pe măsură ce acestea sunt depuse”, a declarat Violeta Alexandru.

 

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Economiei