Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ministerul Finanțelor: Bugetul general consolidat trece pe deficit după primele cinci luni ale acestui an

Ministerul Finanțelor: Bugetul general consolidat trece pe deficit după primele cinci luni ale acestui an

Un articol de: - 28 Iun 2016, 13:56
Ministerul Finanțelor: Bugetul general consolidat trece pe deficit după primele cinci luni ale acestui an Foto: mondonews.ro Economic

După primele cinci luni ale acestui an, bugetul general consolidat a trecut pe deficit, execuția bugetară pentru perioada ianuarie - mai încheindu-se cu un deficit de 780 de milioane de lei, respectiv 0,10% din PIB, față de un excedent de 130 milioane de lei, respectiv 0,02% din PIB, după patru luni din 2016, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, citate de Agerpres.

În aceeași perioadă a anului trecut bugetul general consolidat înregistra un excedent de 6,32 miliarde de lei, respectiv 0,89% din PIB.

S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din impozitul pe profit (+11,3%), accize (+7,4%), contribuții de asigurări sociale (+6,1%), impozitul pe salarii și venit (+1,7%), precum și din taxa pe utilizarea bunurilor (+13,3%), în special din taxele pe jocuri de noroc.KAUFLAND / LIDL / CARREFOUR / PROFI / MEGA IMAGE / AUCHAN. ANUNŢUL CE AFECTEAZĂ TOŢI CLIENŢII DIN ROMANIA

Încasările din TVA  au înregistrat o scădere de 7,9% față de perioada similară a anului trecut, în condițiile în care au fost afectate atât de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, cât și de introducerea unei cote reduse la alimente de 9%, aplicată de la 1 iunie 2015.

În ceea ce privește încasările din contribuții de asigurări sociale la bugetul general consolidat, acestea au fost mai mari cu 6,1% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Acestea au fost influențate negativ de creșterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii în urma majorării cotei de contribuții de la 5% în anul 2015, la 5,1% în anul 2016, precum și de aplicarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care nu se mai plătesc la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuțiile de asigurări sociale aferente angajatorului din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, se mai arată în comunicatul ministerului Finanțelor.

Creșteri față de anul precedent au fost înregistrate și la nivelul administrațiilor locale. Astfel, s-au înregistrat creșteri la veniturile nefiscale cu 16,3%, în timp ce la taxa pe utilizarea bunurilor s-a înregistrat o scădere de 2%.

La impozite și taxe pe proprietate s-a înregistrat o scădere de 17% din cauza amânării termenului de plată a impozitului pe proprietate până la 30 iunie, dată până la care se aplică o reducere de 10% la plata integrală a impozitului pe locuință, terenuri și mașini.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 92 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 5,9% față de aceeași perioadă a anului precedent, dar s-au redus cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 9,8% față de aceeași perioadă a anului precedent fiind determinate în principal de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015, respectiv 12% pentru personalul din instituțiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar și a personalului din sistemul public de asistență socială, 15% pentru personalul din învățământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învățământ și asistență socială, precum și majorarea salariului minim brut pe țară cu 75 de lei începând cu 1 iulie 2015, a mai anunțat ministerul Finanțelor.

"Menționăm că în analiza cheltuielilor de personal trebuie ținut cont de faptul că în trimestrul I 2015 s-a plătit prima tranșă aferentă plăților drepturilor stabilite prin hotărâri judecătorești, de aproximativ 1,5 miliarde de lei", arată comunicatul Ministerului Finanțelor.

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Finantelor,   deficit,   pib